HDP, CHP ve BDP’li eski vekillerden oluşan Diyalog Grubu, milletvekillerinin dokunulmazlıklarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, siyasi parti yetkililerinin tekrar teklifi değerlendirmesi konusunda çağrı yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski parlamenterlerin oluşturduğu Diyalog Grubu gündeme dair değerlendirmelerde bulunmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.
Taksim Hill Otel’de düzenlenen toplantıya aralarında, Hasip Kaplan, Akın, Birdal, Rıza Türkmen, Melda Onur, Sebahat Tuncel, Gülseren Onaç, Binnaz Toprak, Rıza Türmen, Süleyman Çelebi, Altan Öymen, Ali Haydar Konca, Levent Tüzel, Gencay Gürsoy’un da olduğu CHP, HDP, BDP’li çok sayıda eski vekil katıldı.
Toplantıda açılışı CHP eski Milletvekili Altan Öymen yaptı.
Diyalog Grubu’nun ülkede yaşanan zorlukların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla kurulan bir girişim olduğunu belirten Öymen, “Ülke şu sırada yine büyük sorunlarla karşı karşıya. Aktif siyasette bulunan arkadaşlarımız bu sorunları kendi görüşleri istikametinde çözmeye çalışıyorlar. Ama diyalog eksikliği var. Meclis’teki partiler arasında diyalog eksikliğinin giderilmesi gerektiğine inanıyoruz. Aramızda değişik siyasi partilere mensup olan arkadaşlarımız var. Her şeyi barış ve demokrasi anlayışı içinde yapıyoruz” dedi.
Siyaset gündeminin güncel konusu olan dokunulmazlıklarının kaldırılması gündemine değinen Öymen, yapılması planlanan değişiklik hakkında bilgi verdi.
CHP’li eski vekil Rıza Türmen, AK Parti’nin önerdiği şekilde bir dokunulmazlıkların kaldırılması planının hukuken sakıncalı bir durum olduğunu söyledi.
“Anayasa’da öngörülen dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören temel güvencelerden milletvekillerini yoksun bırakıyor. Milletvekilinin savunma hakkını elinden alıyor. Toptan bir şekilde kaldırılması cezaların kişiselliği ilkesine de aykırı. AYM’ye iptal için başvuru hakları da ellerinden alınıyor. AYM’ye bu konuyu götürmek olanaksız hale geliyor.”
Türmen, ideal olanın dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığı ile sınırlamak olduğunu söyledi.
BDP ve HDP’de iki dönem vekillik yapan Hasip Kaplan ise, 1994 yılında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması sürecine ilişkin konuştu.
“Meclis ablukaya alınmıştı emirle Meclis’in etrafı özel harekat polisleri tarafından sarılmış ve daha dokunulmazlık konusu görüşülürken bu abluka yaşandı. Daha Anayasa’nın 85’inci maddesine göre itiraz hakkı varken, kesinleşmeden gözaltına alındılar. Hatip Dicle ve Orhan Doğan içeride oldukları için savunma haklarını dahi kullanamadı.
“AİHM tarafından bu sebeple ilk defa bir ülkenin “hür seçimleri ihlal” nedeniyle mahkum edildi. Parti kapatma süreci hızlandı. 13 günde AYM, parti kapatma gerekçesini yazdı jet hızıyla. Siyasi müdahale vardı. ‘MGK emri ile süreç hızlandı’ demişlerdi AYM’de.
“Muhalefeti susturup sivil darbe durumu. Hitler’in hukuk kurmayları toplansa böyle bir genelge hazırlayamaz. Buna kim ortak olursa barış ve demokrasiye ihanet etmiş olur. Demokrasi açısından herkesi sorumluluğa çağırıyoruz.”
Toplantıda son olarak tekrar söz alan Altan Öymen, Diyalog Grubu olarak dokunulmazlıklar konusunda Meclis’teki tüm siyasi parti yetkililerinin genelgeyi yeniden görüşerek teklifteki sakıncaları göz önünde bulundurup çözüm yolu bulmaları çağrısında bulundu.
TBMM’de çeşitli dönemlerde görev yapmış milletvekilleri, akademisyenler, gazeteciler, sivil toplum ve meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşan Diyalog Grubu’nun üyeleri şöyle:
Akın Birdal (HDP), Ali Haydar Konca (HDP), Beyza Üstün (HDP), Binnaz Toprak (CHP), Cengiz Aktar, Gencay Gürsoy, Gülseren Onanç (CHP), Hasip Kaplan (HDP), Hüsnü Okçuoğlu, Levent Tüzel (HDP), Melda Onur (CHP), Oya Baydar, Özgür Mumcu, Rıza Türmen (CHP), Rona Aybay, Salman Kaya (CHP), Sabahat Tuncel (HDP), Süleyman Çelebi (CHP), Tarhan Erdem, Ufuk Uras (HDP), Ziya Halis ve Zülfü Livaneli