Demirtaş’tan mahkemeye: Yaptığınız yargılama anayasaya aykırı

Demirtaş’tan mahkemeye: Yaptığınız yargılama anayasaya aykırı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 16.03.2018
Düzenleme: 16.03.2018 16:09
1.025
A+
A-

Demirtaş, Önder'le birlikte yargılandığı 'Newroz davası'nın duruşmasında hakim karşısına çıktı. İddianame okunmadan usule ilişkin söz alan Demirtaş, yapılan yargılamanın anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in 2013 Newroz’unda yaptıkları konuşmları nedeniyleı yargılandığı davanın üçüncü duruşması başladı. Duruşma Silivri’de bulunan Allibey Duruşma Salonu’nda görülüyor.

Duruşmayı çok sayıda HDP milletvekili ile Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izliyor. İki polis kontrolünden geçenler üst aramasının ardından duruşma salonuna alındı.

DEMİRTAŞ’TAN USULE İLİŞKİN İTİRAZ

Demirtaş, duruşmada iddianame okunmadan önce usule ilişkin konuştu. Davanın düşürülmesi gerektiğini belirten Demirtaş, şunları söyledi: “Bu dava diğer davalardan farklı değil. Bu davanın ayrı görülmesi adil değildir. Anayasanın 83/2 maddesinde  ‘Meclis kararı olmadan dokunulmazlıklar kaldırılamaz, tutuklama yapılamaz’ diyor. Sizin elinizde 6718 sayılı kanun var. Benim elimde Anayasa var. Anayasayı esas almanız lazım. Şu an Anayasaya, yasaya ve Meclis İç Tüzüğü’ne aykırı bir işlem söz konusu. Kişiye özgü kanun yapılmaz. Meclis karar aldığında Resmi Gazete’de yayınlanır, Cumhurbaşkanı onayına sunulmaz. Cumhurbaşkanı Meclis kararına dahil olamaz. Dokunulmazlığımızın kaldırılması Cumhurbaşkanına sunuldu. Dokunulmazlığın özü burada katledildi. Biz dokunulmazlıklarla zırhlı araç siyaseti yapmadık. Burada açıkça kanuna aykırı olarak millietvekillerinin vekilliği düşürüldü, milletvekilleri tutuklandı. Yargının bunu durdurması lazım. Bize açıkça ve aleni bir şekilde ayrımcılık yapılarak, kanun çıkartılarak Anayasa ihlali yapıldı. ‘Dokunulmazlığı tek tek kaldırır, milletekillerinin içeri atarız. Kimse bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmez’ dediler.”

‘DERHAL MECLİS’E GÖNDERİLMESİ GEREKİR’

Demirtaş, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Selim Sadak’la ilgili kararını hatırlatarak, dokunulmazlıkların usulsüz kaldırıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: ” AYM Meclis’in 3 kararını denetleyebilir. Milletvekilliğin düşürülmesi, Meclis İç tüzüğü ve dokunulmazlığın kaldırılması. Bizim dokunulmazlığımz Meclis kararı olsaydı her fezleke için kendimizi savunma hakkı olacaktı. Bariz olarak Anayasa suçu işlendi. Yürütmenin başı emir verdi, ana muhalefet başkanı ‘Anayasaya aykırı ama evet’ dedi. Önce bizim Anayasayı korumamız lazım. Mevcut haliyle derhal dokunulmazlığımızın usulüne uygun bir şekilde kaldırılmasına ilişkin ‘dosyamda Meclis kararı yok’ denilerek dosyanın Meclis’e gönderilmesi gerekir.”

Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletvekilinin söz söyleme, siyaset yapma hakkı 83/1 ile güvence altına alınmıştır. Soruşturma makamı soruşturma yapmadan ciddi hata yaptı. Hakkımda 102 fezleke var. Bu 102 fezleke de konuşmalarımdan ötürü hazırlandı. Mahkemeniz parlamentoya yazı yazarak konuşmamın tamamı ‘gönderin’ demeli. Dokunulmazlıklar 300 yıl önce krala ve padişaha karşı çıktı.”

Mahkeme Başkanı “Usule ilişkin söyleyeceğiniz var mı?” diye araya girince Demirtaş, “Benim söyleyeceklerim çok önemli. Acele ediyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

‘ÖRGÜT KURMAK İÇİN ÜÇ KİŞİ GEREKİR’

Selahattin Demirtaş şöyle devam etti; “Bu dosyayı bir yıl boyunca inceleyen olmadı. Savcı bey de incelemedi. Bugüne kadar yaptığım bütün konuşmaları istemek zorundasınız. Burada yapılması gerek parlementoya yazı yazılarak konuşmamın tamamını istemek ve bu konuşmaları tarafsız bir bilirkişiye göndermektir. Bundan sonra karar mahkemeniz de olacaktır. Adalet Bakanlığı daha önce bu fezlekeyi geri gönderdi. 2014 yılında yine bir fezleke hazırlandı. Adalet Bakanlığı Sebahat Tuncel’in milletvekilliğinin bittiğini söyleyerek beraat verdi.  2015’teki fezlekede ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ iddiasıyla fezleke hazırlandı. Oysa örgüt kurmak için 3 kişi gerekiyor iki kişi değil. Anayasa’ya göre bir örgütün kurulması için 3 kişiye ihtiyaç vardır 2 kişiye değil.  İki iddianameyle savcılık bizi yargılayamaz. İşte burada bu davanın düşmesi gerekir.”

Demirtaş savunmasına devam ederken mahkeme başkanı Avukat Ahnet Baran Çelik’i Demirtaş’ın fotoğraf çektiği gerekçesiyle salondan çıkartıldı.

Demirtaş konuşmasını tamamladıktan sonra Sırrı Süreyya Önder söz aldı. Önder şunları söyledi: Bugün Newroz haftası sizin ve bütün Ortadoğu halklarının Newroz’unu kutlarım. Newroz piroz be. Söz kısıtlamanız birçok soru işareti uyandırıyor. 6551 Sayılı yasadan (Terörün sona ermesi için yürütülen usül ve esasların sağlanması) bahsetmek istiyorum. Bu yasa kamuoyunda Çözüm Süreci Çerçeve Yasası olarak bilinir. Biz siyasetçi olarak barış sürecinde aktif rol üstlendik. Yine meydanlara giderek barışı savunacağız.

‘İKİ FARKLI İDDİANAME VAR’

Önder’in ardından avukat Arzu Kayaoğlu söz alarak; “Fezlekede örgüt kurmak, iddianamede propaganda yazılmış. İki farklı iddianame var. Hangi iddianameyi okuyacaksınız bilmiyoruz. Yargılama şartları gerçekleşmediği için yargılamanın düşmesine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

İddiama makamı usule ilişkin yapılan bütün talepleri reddedilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de bu taleplerin reddedilmesine karar vererek iddianameyi okundu.

‘İDDİANAMEYE YAZIK EDİYORSUNUZ’

İddianamenin okunmasının ardından Selahattin Demirtaş söz aldı “Bütün talepleri gerekçesiz bir şekilde reddettiniz. Buradan mahkemenizin konuşmamızdan ve fikirlerimizi beyan etmemizden yargılandığımız anlaşılıyor. Neyle suçlandığımızı bilmiyorum. İddia makamı o cümleden ne anlamış ki? Bunu açıklaması lazım. Bu benim konuşmam değil. Ben anlamıyorum. Ne şekilde bir propaganda yaptım. Bunun somutlaştırılması lazım. Aslında buna iddianame ediyoruz ya. İddianameye yazık ediyoruz. İki faşistin yazdığı şeyi dosyaya koymuş buna iddianame demiş. Faşistler kaçmış biz yargılanıyoruz. Bilirkişi tarafından konuşmamanın tamamının çözümlemesinin yapılmasını, iddianamedeki eklerle birlikte tarafıma tebliğ edilmesini istiyorum. Emniyet tutanağında, ‘17.03.2013 tarihinde Kürt ve Türk halkının barış içinde yaşayacağı…’ yazılmış. Aslında baya barış konuşmuş ama mutlu olduk dememiş.” ifadelerini kullandı.

Demirtaş’ın ardından yeniden Sırrı Sürreya Önder konuştu. Önder, daha önce Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada müşteki olarak yer alan kişilerin duruşma salonunu terk ettiğini hatırlatarak;”İki faşist mahkemeden kaçtıktan sonra mahkeme battal oldu demişim. Ben HDK’nin kurucularındanım. Konuşmamda nerede HDK demişsem HPG diye yazmışlar. ‘Barış sürecini devam ettirmek için elimizden geleni yapacağız’ dedim” diye konuştu.

Önder ve Demirtaş konuşmalarını tamamladıktan sonra iddia makamı ses kayıtlarının bilirkişi tarafından çözümlemesinin kabulüne, diğer bütün taleplerin reddedilmesini talep etti.  Duruşmaya saat 15.00’e kadar ara verildi.

AVUKATLAR ARANMAK İSTENDİ

Duruşmanın ardından mahkeme yeniden başladı. Mahkemenin başında avukatlar elle aranmaya tepki gösterdikleri için duruşma salonuna alınmadı. İtirazın ardından mahkeme başkanı devreye girdi. Mahkeme başkanın talimatı üzerine avukatlar aranmadan salona alındı.

DEMİRTAŞ REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU

Mahkeme heyeti oy birliği verdiği kararda ses kaydının çözümü için bilirkişi oluşturulmasının reddine karar verdi. Ayrıca mahkeme heyeti diğer talepleri de reddederek esas hakkında mütalaaya geçti.

İlk sözü Selahattin Demirtaş aldı. Demirtaş reddi hakim talebinde bulundu. Selahattin Demirtaş “Çok açık bir şekilde nasıl bir konuşma yapıldığını tarafsız bir şekilde incelenmesini istedim. Önceki celse verdiğiniz ara kararda ve bu celsedeki kararınızdan anlaşılıyor ki siz tarafsızlığınızı yitirmiştir. Ben böyle bir mahkemeden beni adil ve tarafsız yargılayacağını düşünmüyorum. Siz tarafsınız. Bu nedenle gerekçesiz ve usulsüz bir şekilde savunma yapmaya zorladığınız için reddi hakim talebinde bulunuyorum.

DEMİRTAŞ SALONDAN ÇIKARKEN ‘ADALET’ SLOGANLARI ATILDI

Salonda bulunan izleyiciler Demirtaş salondan çıkartılırken ‘Adalet’ sloganı atmaya başladı. Demirtaş’ın ardından ardından söz alan Sırrı Süreyya Önder “Çok açık bir şekilde söylüyorum. Bunun çözümünü yapın. O laf ağzımdan çıkmadı bilirkişi baksın diyorum siz oy birliğiyle reddediyorsunuz” şeklinde konuştu. Avukatlar da reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme ara karar için duruşmaya ara verdi.

MAHKEME DEMİRTAŞ’A SÜRE VERMEYECEK

Mahkeme heyeti açıkladığı ara kararda reddi hakim talebinin duruşmayı uzatma amacı taşıdığını, Demirtaş’a bir sonraki duruşmada savunma yapması gerektiğini, savunma yapmaması takdirde tekrardan süre verilmeyeceğini ve duruşmanın tekrardan ertelenmeyeceğine karar vererek bir sonraki duruşma tarihini 16 Nisan’da görülmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma Silivri Cezaevi Kampüslerinde bulunan duruşma salonunda görülecek. / DUVAR

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.