Davutoğlu: Cumhurbaşkanı’mızla aramızda milim fark yok

Davutoğlu: Cumhurbaşkanı’mızla aramızda milim fark yok
REKLAM ALANI
Yayınlama: 08.04.2016
1.102
A+
A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Finlandiya gezisi sırasında, kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Davutoğlu, “Terörle mücadele konusunda Cumhurbaşkanı’mızla aramızda kararlılıkta milim fark yoktur, her şeyi istişare ederek yürütüyoruz. Aramızdaki devlet ahlakının ve şahsi ahlakın sarsılmasına izin vermeyiz. Ama farklı kanaatler olabilir” dedi.

Habertürk’ten Özcan Tikit’in haberine göre, Davutoğlu şunları söyledi:

‘Erdoğan ile arasında görüş ayrılığı var’ tartışması

“Bu algıyı oluşturmak isteyen iki kesim var: Birincisi, AK Parti ile Cumhurbaşkanı arasında görüş ayrılığı varmış gibi davranmak isteyen HDP. Bir de bizim terörle mücadele kararlılığımızda şüphe uyandırmak isteyen bir kesim.

“Bu tartışmayı başlatanların bir kısmı, benim terörle mücadele konusunda kararlılığımı sorgulama cüreti gösteriyor. Bu omuzların üzerindeki yükü, ancak taşıyanlar bilir.

“Aldığımız operasyon kararından sonra seçimi kaybetseydik, operasyonun sorumluluğu kime aitti? “Sahte kahramanlar” dediğim çevreler böyle bir şeye kalkışıyor. Cumhurbaşkanı’mızla aramızda, kararlılık konusunda milim fark yoktur. Her şey istişare edilerek birlikte yürütülüyor.”

‘Silahlar terk edilirse her şey konuşulabilir’

“Silahlar terk edilirse, siyasi alanda Türkiye’de her şey konuşulabilir. Bundan kastım, silahların terk edilip konunun siyasi alana hasredilmesiyle ilgilidir. İlkesel olarak aynı şeyi söylüyorum. Bunu, sanki bir görüş ayrılığı varmış gibi yansıtmaya kalkanlar oldu.”

‘Usul farkı olabilir’

“Son 50 yılın Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkilerine, bir de bizim ilişkimize bakın. Türkiye’nin çarpık anayasal sisteminden kaynaklanan Cumhurbaşkanı- Başbakan yetki ve sorumluluk dağılımı nedeniyle, sıkıntılı şeyler yaşanmış.

“Ama benimle Cumhurbaşkanı’mız arasında, neredeyse 2 yıla yaklaşacağız, devlet işleyişi bakımından herhangi bir aksama gördünüz mü? Usul farkı olabilir, bazen farklı kanaatler hepimiz için geçerlidir. Ama biz iki şeyi esas alırız. Benim açımdan da Cumhurbaşkanı’mız açısından da böyle olduğuna eminim.

“Birincisi, devlet ahlakımız. Devlet işleyişi neyi gerektiriyorsa onu yaparız. İkincisi, şahsi ahlakımız, karşılıklı olarak birbirimize duyduğumuz güven, itimat ve bağlılık. Bunların hiçbir şekilde sarsılmasına izin vermeyiz. Ama farklı kanaatler olabilir.”

Tutuklu akademisyenler

“Tutuklanma meselesindeki kastım, tutuklu yargılama konusudur. “Akademisyenlere özel bir uygulama yapılsın” da demedim. İlkesel bir şey söylüyorum. İnsanların suçu sabit olana kadar, eğer delil karatma, kaçma gibi bir gerekçe yoksa tutuksuz yargılanmanın doğru olduğu kanaatindeyim. Çünkü sonunda beraat edebilir o insan. Suçluysa tabii tutuklanacak. Burada da Cumhurbaşkanı ile temelde bir ayrım olduğu kanaatinde değilim.”

Vatandaşlıktan çıkarma

“Şu anki mevzuatımızda, terörle ilişkisi dolayısıyla birinin vatandaşlıktan çıkarılması mümkün değil. Şu ana kadar böyle bir konu gündemimize gelmedi. Sayın Cumhurbaşkanı’mız buna ihtiyaç olduğu kanaatindeyse, terörle mücadelede bir fayda getirecekse, bunun hukuki veçheleri incelenir, çalışma yapılır. Ama şu anki mevzuat gereği böyle bir durum yok.”

Silahsızlanma

“Mutlak bir silahsızlanma gerçekleşmeden, bu anlamda bir gelişme olması mümkün değil. Bu bir önşarttır. Bu olduktan sonra, Irak’taki ve Suriye’deki varlıklarının Türkiye’ye dönük tehdit olma niteliğinin kalkması lazım. Yani önce Türkiye içinde mutlak anlamda silahsızlanma; ardından Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin güvenliğini ve sınırları tehdit etmeyen bir çizgiyi görmemiz lazım.

“Bizim için ‘dış Türkler’, ‘dış Kürtler’ diye bir ayrım yok. Hepsi bizim için akraba topluluklardır. Bu, ‘dış Türkler’ ve ‘dış Kürtler’in, bütün akraba toplulukların himayemizde olduğunu gösteren bir hamledir.

“PKK, Erbil’deki yönetimi tehdit ederse, bu tehdidi bize yapılmış kabul ederiz. PYD, Özgür Suriye Ordusu ve oradaki Türkiye’ye müzahir gruplara tehdit oluşturursa, bize tehdit oluşturmuş demektir. Lazkiye’den Süleymaniye’ye kadar giden kuşakta, artık her şey Türkiye’nin ulusal güvenliğini ilgilendiriyor.”

Düşünce ve basın özgürlüğü

“Düşünce ve basın özgürlüğünde, en özgürlükçü tavrın benimsenmesi kanaatindeyim. İkinci benimsenmesi gereken de her özgürlüğün ahlaki ve hukuki sınırları olduğudur. Biz halkın önündeyiz, ama bu bize saldırı yapılacağı ve hakaret edileceği anlamına gelmiyor.

“Özellikle uluslararası medyada, Sayın Cumhurbaşkanı’mıza karşı o kadar ağır hakaretler oldu ki, bunun basın özgürlüğüyle alakası yok. Almanya’da bir TV programında, Cumhurbaşkanı’mıza hakaret edildi.

“Sayın Merkel’le görüşmemde, “Bir kenara çekilip o sözleri dinleyin. Fikir özgürlüğüyse konuşalım. Ama değilse, buna gereken tepkiyi göstermenizi bekliyorum” dedim. Bir gün sonra da hükümet adına açıklama yapıldı. Olumlu tavrı da takdir etmek lazım. Batı’da ilk defa bu anlamda bir kıstası ortaya koyan bir açıklamaydı.”

CHP ve HDP

“Bir ideolojik benzerlik var. Biri Kürt Baas’ı, diğeri Türk Baas’ı. CHP tek parti döneminde nasıl bir Türkiye arzuluyorduysa, HDP de şu anda Doğu ve Güneydoğu’da aynı şeyi arzuluyor. Bunların arkasındaki orkestra şefi paralel yapıdır.

“CHP’ye de aynı telkini yapıyorlar, PKK ile de irtibatları var. Onun arkasındakini de artık siz tahmin edersiniz. Paralel yapının en önemli hususiyeti, sızabilme kabiliyetidir. Devlete sızmada ne kadar başarılıysa; örgüte veya CHP’ye ve diğer siyasi partilere de aynı ölçüde etkide bulunabilme kabiliyetleri var.”

Yeni anayasa

“Süreci hızlandırdık. Geçen cumartesi geniş katılımlı bir siyasi istişare yaptık. Özellikle temel haklar ve başlangıç maddeleri hakkında. Benim bunu öne almam hayırlı oldu. CHP de kendi Anayasa taslağını hazırlama çabasına girdi. Onlar da kendi tekliflerini hazırlasınlar, referanduma gidilsin.”

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.