Pekin Üniversitesi’nden bilim insanları, enfekte olduktan sonra iyileşen 60 hastadan alınan antikorlarla yeni bir ilaç üretti. Araştırmacılar, yeni ilacın Covid-19 hastalarını iyileştirmenin yanı sıra bağışıklık kazandırabileceğini savunuyor.
Çin’de geliştirilen bir ilacın korona virüsü salgınını ‘durdurabileceği’ iddia edildi. Pekin Üniversitesi’nden araştırmacılar, henüz test aşamasında olan ilacın iyileşme süresini kısalttığını ve korona virüsüne karşı bağışıklık kazandırabileceğini savundu.
Üniversiteye bağlı Pekin Genomik İleri İnovasyon Merkezi’nin direktörü Sunney Xie, ilacın hayvan deneylerinde başarılı olduğunu dile getirdi.
İYİLEŞEN HASTALARIN ANTİKORLARI KULLANILDI
Xie’nin liderlik ettiği araştırma ekibi, enfekte olduktan sonra iyileşen 60 hastadan elde edilen antikorları kullandı. Salgın hastalıkların tedavisinde sık sık kullanılan antikorlar üzerinde çalışmaları hız kesmeden devam ettirdiklerini söyleyen Xie, ekibinin Çin’de salgın patlak verdikten hemen sonra harekete geçtiğini dile getirdi.
Deney fareleriyle yürütülen çalışmada, ekip önce enfekte olmayan farelere nötrleştirici antikor enfekte etti ve ilacın enjekte edildiği gruptaki farelerin virüsten etkilenmediği, bağışıklık kazandığı kaydedildi. Başka bir çalışmada ise enfekte olan fareler üzerinde test edilen ilacın iyileşme süresini kısalttığı tespit edildi.
‘POTANSİYEL BİR İKİNCİ DALGADAN ÖNCE HAZIR OLACAK’
“Aşı olmadan etkili bir ilaçla salgını durdurabiliriz” diyen Xie, ilacın bu yılın sonunda doğru ve kış aylarında yaşanması beklenen potansiyel bir ikinci dalgadan önce kullanıma hazır olacağını dile getirdi.