CHP tarafından düzenlenen istihdam çalıştaylarının ikincisi “Engellilerin İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlığıyla İstanbul’da yapıldı.
CHP tarafından 11 farklı sektör ve alanda düzenlenmesi planlanan çalıştaylardan ikincisi “Engellilerin İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlığı ile İstanbul’da yapıldı.
Çalıştaya Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, İşçi Sendikaları-Esnaf-Sanatkâr ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile milletvekilleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde ve CHP İstanbul İl Yönetimi’nin Engellilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sevgi Özdemir’in koordinatörlüğünde düzenlenen çalıştayda konuşan Ankara İl Engelliler Meclis Başkanı Veysi Sayın, kamuda ve özel sektörde yaşanan sorunların kaynaklarını özetledi ve somut çözüm önerilerini paylaştı.
Kamuda ve özel sektördeki istihdam verilerine değinen Sayın, bu rakamların ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunun altını çizdi. Sayın, özellikle engelli kadın istihdamının kamuda erkeklerin dörtte birini aşamadığına vurgu yaptı. Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Özer Güvenç ise konuşmasında, engellilerin eğitim ve çalışma süreçlerinde karşılaştığı sorunları dile getirdi, engelliliğin tıbbi değil toplumsal boyutlarına dikkat çekerek yaygın kavram ve yaklaşımları sorguladı.
CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın da çalıştayda konuştu. Taşkın, şunları söyledi:
“Bugün toplumun çalışabilir nüfusunda istihdam oranı yüzde 50 civarındayken, çalışabilir engelli istihdamı ise yüzde 22 civarında seyretmekte. Az sayıda olsa da istihdam edilen engellilere hakları, iktidar tarafından sanki bir lütufmuş gibi sunuluyor. CHP iktidarında kamudaki kotaları dolduracağız ve özel sektörde de ‘ceza ver kurtul’ anlayışının ötesine geçmeyi mümkün kılacak politikaları hayata geçireceğiz.”
Çalıştayda söz alanlardan İzmir Kent Komisyonu Başkanı Nazik Işık da, “Bugün ve gelecek için yeni sosyal politikalara ihtiyacımız var. Özellikle Covid-19 döneminde işsizlik oranlarındaki artış ile birlikte dezavantajlı grupların, engellilerin istihdam talepleri adeta fantezi olarak görülüyor. İktidar, uluslararası sözleşmelerin, evrensel değer sisteminin ve hak temelli yaklaşımın yerine sosyal politikalar sistemini ‘mağduriyet’ üzerine oturtmaya çalışıyor. Bunlar kabul edilemez. Somut çözüm önerileri adına özellikle çoklu dezavantajlar yaşayanlar için istihdam edilebilirlik envanterinin çıkarılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Çalıştay koordinatörü Engellilerden Sorumlu CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Sevgi Özdemir de yapılan çalışmalara ilişkin olarak, “İşsizlik ve istihdam sorunlarının ve çözümlerinin tartışıldığı çalıştayda katılımcılar, eğitim, ulaşım, erişilebilirlik, ayrımcılık, mobbing, bakım hizmetleri gibi farklı alanlarda yaşanan sorunların birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı. CHP İstanbul İl Başkanımız Sayın Canan Kaftancıoğlu önderliğinde 39 ilçede sürdürdüğümüz ‘Engelsiz Hayat’ çalışmalarımız devam ederken, çalıştayda paylaşılan öneriler bizim için bir yol haritası anlamına geliyor” dedi. / DUVAR