CHP: Hastaların 240 kWh’ye kadar olan elektriğini devlet karşılasın

CHP: Hastaların 240 kWh’ye kadar olan elektriğini devlet karşılasın
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.04.2022
202
A+
A-

CHP’li Candan Yüceer, Meclis’e verdiği kanun teklifiyle cihaza bağlı kronik ve engelli hastaların elektrik tüketiminin 240 kilovatsaate kadar olan kısmının devlet tarafından karşılanmasını talep etti.

Elektriğe gelen zamlar, kronik hastalığı nedeniyle tıbbi cihaz kullanmak zorunda olan ya da cihaza bağlı yaşayan hastalar için de maddi zorlukları beraberinde getiriyor. Aileler hastalığın getirdiği zor süreçte sağlık mücadelesi verirken bir yandan da cep yakan faturalarla mücadele etmek durumunda kalıyor.

Elektrikte fahiş faturaların gelmesinin ardından 28 Şubat’ta gerçekleşen kabine toplantısında alınan kararla, meskenlerde kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Düşük kademe elektrik tüketim limitinin günlük 8 kilovatsaate, aylık kullanım sınırı ise aylık 240 kilovatsaate yükseltildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), mesken abonelerinin günlük 8 kilovatsaate kadar tüketim miktarı için nihai fiyatı 1 Mart tarihinden bu yana kilovatsaat başına 1 lira 26 kuruş olarak uyguluyor.

‘240 KİLOVATSAATE KADAR OLAN TÜKETİM BAKANLIK BÜTÇESİNDEKİ ÖDENEKTEN KARŞILANSIN’

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşayan kronik hastaların elektrik tüketim bedelinin 240 kilovatsaate kadar olan kısmının devlet tarafından karşılanmasına ilişkin hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Teklif ile kronik ve genetik hastalığı nedeniyle tıbbi cihaz kullanmak zorunda olduğu tam teşekküllü bir hastaneden alınmış sağlık raporuyla teyit edilen vatandaşların ikamet ettikleri meskenlere dair elektrik tüketim giderlerinin 240 kilovatsaate kadarki kısmının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanması önerildi.

‘CİHAZLARIN GÜNLÜK KULLANIM SÜRESİ 16 SAATİ GEÇİYOR’

Kanun teklifinin gerekçesinde elektriğe gelen zamların vatandaşı mağdur ettiğini belirten Yüceer, “1 Ocak 2022 itibariyle elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçilmiş, aylık 150 kilovatsaate kadar kullanım yüzde 50, üstü ise yüzde 127 zam görmüştür. 150 kilovatsaatlik sınır daha sonra 210’a, ardından da 240 kilovatsaate yükseltilmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kararı uyarınca konutlara sağlanan elektrikte KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirildiğini ancak bu düzenlemeye rağmen yaşanan fiyat artışının vatandaşı mağdur etmeye devam ettiğini belirten Yüceer şunları kaydetti:

“Mağdur olan kesimlerin başında sağlık sorunları nedeniyle düzenli olarak elektrikle çalışan cihaz kullanan hasta ve engelli vatandaşlarımız yer almaktadır. Bilindiği üzere kronik solunum yetmezliği olan KOAH, kalp yetmezliği, astım, bronşektazi ve akciğer kanseri hastaları oksijen tedavisi için elektrikle çalışan konsantratör adı verilen cihazlar kullanmaktadır. İlgili cihazların günlük kullanım süresi 16 saati geçmektedir. Ayrıca kronik ve genetik hastalığı nedeniyle tüm gün cihaza bağımlı olan hastalar da mevcuttur.”

‘FATURALAR 200 LİRALIK DESTEĞİN ÇOK ÜSTÜNDE’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hastaların konutlarında kullanılan cihazın elektrik tüketim düzeyine göre aylık 200 TL’ye kadarki elektrik faturalarına Elektrik Tüketim Desteği uygulanıyor. Destek nakdi olarak değil, elektrik faturasına indirim şeklinde gerçekleşiyor.

Yüceer’e göre Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı elektrik tüketim desteği, aşırı yükselen elektrik fatura bedelleri karşısında oldukça sınırlı. Cihaza bağlı kronik hastaların elektrik faturalarının bakanlığın öngördüğü 200 TL’lik desteğin çok üstünde bir meblağa karşılık geldiğini belirten Yüceer, ayrıca desteğin tüm ihtiyaç sahiplerine değil, sadece muhtaçlık sınırının altında geliri olan kesime verildiğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Sosyal devlet ilkesi bağlamında ve yükselen elektrik faturalarının vatandaşın bütçesinde yarattığı ağırlık da dikkate alınarak kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşayan kronik hastaların elektrik tüketim bedelinin bir kısmı sağlık raporu dışında herhangi bir koşula bağlanmaksızın devlet tarafından karşılanması gerekir.” / DUVAR

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.