CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, dün Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen yargı düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması için AYM’ye başvurdu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
Gök, kanunun şekil bakımından fonksiyon gaspı içerdiği gerekçesiyle AYM’ye başvurduklarını belirterek, “Yapılan bu düzenlemelerle iktidar partisi tamamen kendisine yandaş hakimleri atamak suretiyle yüksek yargıyı kendi siyasal görüşü doğrultusunda tanzim edecektir. Böyle bir yargıdan asla ve asla bağımsızlık çıkmaz. Yürütmeye bağlı, Cumhurbaşkanı’na bağlı bir yargı çıkar. Buna da yargı denmez” dedi.
İptal başvurusunun ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gök; kanunun yok hükmünde olduğu, kamu yararı ilkesi gözetmediği, şekil bakımından fonksiyon gaspı içerdiği, iktidarın gizli isteğiyle çıktığı ve Türkiye’nin hukuk devleti olması ilkesinden hızla uzaklaşmasına olanak tanıyacağı gerekçeleriyle yasanın iptali için bugün saat 12.00’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi.
Yüksek yargıda göreve gelecek isimleri iktidarın belirleyeceğini vurgulayan CHP’li Gök, “Bu kanun daha dün gece yayınlanmıştır. Resmi Gazete’de yayımlandıktan 1 saat sonra bu davamızı tekrar açacağız. İktidar partisinin Anayasa’nın başlangıç kısmında bulunan kuvvetler ayrılığına, hukuk devletine çok ağır bir fonksiyon gaspında bulunduğu gerekçesiyle dün Meclis’ten çıkartılan bu yasanın ağır bir şekilde sakat bir yasa olduğu ve yoklukla malul olduğu gerekçesiyle AYM’ye başvurmuş bulunuyoruz. Şu anda yasama organı bir fonksiyon gaspıyla yargıya müdahalede bulunmaktadır. Görev yapan tüm Danıştay ve Yargıtay üyelerinin tamamının görevi sona erdirilmektedir. Ondan sonra göreve gelecekleri belirleyecek olan da iktidar partisidir ve o isimler şu anda Adalet Bakanı’nın cebinde bulunmaktadır” diye konuştu.