Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin mesai saatleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 6 saatlik çalışma için 25 yıl sonrayı işaret etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, birçok ülkede 8 saat çalışma süresinin aşağı çekilmesine yönelik çalışmalar olduğunu belirtip, “Önümüzdeki 25 yıl sonra 6 saat ya da daha az fiili çalışma; bunlar devreye girecek. O halde bu değişimler meydana geliyor; ama yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Bir defa çalışanların güvencesini sağlamak. Yani adam uzaktan çalışıyor, iş yerine gelmiyor ama bu adamın sosyal güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Bunların yeniden düzenlenmesi lazım” dedi.
Bilgin, Ankara’da İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen ‘Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma’ konulu panele katıldı.
Bakan Bilgin, sanayi devriminden itibaren işçilerin çalışma saatlerinin aşağı çekilmesi konusunda birçok girişimde bulunulduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Çalışma biçimi başlangıçta daha da kötüydü; 10 saat. 1 Mayıs’ın arkasında o var. 1 Mayıs’ın neden bayram olduğunu her 1 Mayıs’ta hatırlıyoruz. 10 saat kuralını yerleştirmek için Chicago’da işçiler eylem yapmışlardı. Sonra eylemler yükselip 8 saat kabul edildikten sonra 8 saati biz normal diye algılamaya başladık. Oysa yeni teknolojiler yani insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra artık bu 8 saat eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz lazım, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede bu 8 saatin aşağıya çekilmesine yönelik çalışmalar var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de bu konuda pilot uygulama başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak.
Önümüzdeki 25 yıl sonra 6 saat ya da daha az fiili çalışma devreye girecek. Bunlar kaçınılmaz. Teknoloji fiziki emeği ikame ettikçe teknoloji üretim sürecini mekandan bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olacak. O halde bu değişimler meydana geliyor; ama yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Nedir bu sorunlar? Bir defa çalışanların güvencesini sağlamak. Yani adam uzaktan çalışıyor, iş yerine gelmiyor ama bu adamın sosyal güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Bunların yeniden düzenlenmesi lazım.” / DUVAR