Bozüyük Şehir Müzesine Kavuşuyor

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde bölgenin önemli bir değeri olacak Bozüyük Şehir Müzesi’nin kurulması çalışmaları başlandığı, ilçe girişinde bulunan…

Bozüyük Şehir Müzesine Kavuşuyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 02.09.2015
Düzenleme: 12.10.2015 13:31
1.524
A+
A-

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde bölgenin önemli bir değeri olacak Bozüyük Şehir Müzesi’nin kurulması çalışmaları başlandığı, ilçe girişinde bulunan Albay Çolak İbrahim Bey Köşkü’nde kurulması planlanan müzenin 2016 yılı içinde tamamlanarak hizmete sunulmasının hedeflendiği belirtildi.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında ilk olarak Kent Konseyi Başkanı Muzaffer Tekelioğlu tarafından bir açıklama yapıldı. Tekelioğlu, açıklamasında, müzelerdeki sanat ve tarihi eserlerin, tarihin derinlikleri ve geçmişi günümüze taşıdığını belirterek, “623 sene hüküm süren, 3 kıtaya hak, adalet, barış ve kardeşliği götüren Osmanlı Devletinin manevi kurucusu Şeyh Edebalı’nın “Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Osman geçmişini iyi bil ki nereye gideceğini unutmayasın” diyor. Geçmiş ile gelecek arasında köprü oluşturacak “Bozüyük Şehir Müzesi”nin kurulması için gayret gösteren Belediye Başkanımız başta olmak üzere, belediye meclis üyelerine, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kısa bir süre içinde hizmete girmesini arzuladığımız Bozüyük Şehir Müzesinde ecdadımızın sosyal, kültürel ve toplumsal yaşantılarından izler bulacağız. Çocuklarımız ve gelecek nesil buralardan elde edeceği bilgi ve tecrübe ile geleceğe daha emin adımlarla yürüyecek. Binlerce yıllık uygarlıkları sinesinde yaşatarak, birbirinden değerli eserlere sahip olan ülkemizde bilhassa kuruluşa ve kurtuluşa beşiklik eden ilçemizde gizli kalmış değerleri bulundukları yerden çıkarmak ve müzesinde sergileyerek geçmişin izlerini halkımıza yaşatmak boynumuzun borcudur” dedi.

“ŞEHRİMİZ İÇİN ÖNEMLİ”

Belediye Başkanı Fatih Bakıcı ise, Şehir Müzesinin oluşturulması noktasındaki amaçları ve çalışmalarını anlattı. Bakıcı, “Güzel şehrimiz geleceği temsil ettiği kadar, geçmişi de içinde taşıyan bir yerleşim yeri. Kültür ve sanatın medeniyetleri buluşturan sihirli bir gücü olduğunu varsayan anlayışımızla, Bozüyük’ün tanıtımına katkı sağlayacak, şehrimizin kültür-sanat varlıklarını hemşerilerimizle buluşturacak kültürel projelere hız kesmeden devam ediyoruz. Çünkü kültür ve sanatı önemsemeyi, toplumsal değerlerimizin gelecek nesillere aktarımı olarak gördüğümüz kadar bilinçli, duyarlı ve ortak değerler üretebilen ve var olanı korumayı başarabilen bir toplum inşa etmenin tek yolu olarak kabul ediyoruz. Önemli zenginliklerimiz, birikimlerimiz var. Ama her şeyden önemlisi tarih ve kültürel bilinç konusunda Bozüyüklüler olarak bir zihniyet devrimi yaşıyoruz. Artık herkes bireysellikten uzaklaşmış, şehrimizin geleceği adına toplumsal hareket ediyor. Tüm sivil toplum örgütlerimiz, kurum ve kuruluşlarımız birlik ve beraberlik içinde Bozüyük’ü nasıl daha iyi, daha güzel bir konuma taşırız diye uğraş veriyor. İstihdamı nasıl arttırırız, turizmi daha çok nasıl geliştiririz diye yeni projeler üretiyoruz. Bu çok sevindirici bir durum. Şehrimizde son yıllarda her konuda müthiş bir atak, müthiş bir gelişim yaşanıyor. Kurmak istediğimiz Şehir Müzemiz de bu hamlelerden bir tanesi. Bu eser sadece Bozüyük için değil, ülkemiz için de önemli. Emeği geçecek herkesi şimdiden kutluyor, teşekkür ediyorum” dedi.

“TÜM BOZÜYÜKLÜLERİN TARİHİNE SAHİP ÇIKMASINI VE BAĞIŞLARINI BEKLİYORUZ”

Bozüyük Müzesinin kurulması için, Belediyenin bir süre önce başlattığı kurulum çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Başkan Bakıcı, “Bozüyük Şehir Müzesi’ni kurarak, ilçemizin tarihi, sosyo-kültürel ve ekonomik mirasını gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyoruz. Bu konu ile ilgili sivil toplum kuruluşlarımızla toplantılar düzenleyeceğiz. Tüm köylerimizi tek tek gezeceğiz. Her gittiğimiz yerde Şehir Müzesi projemizi anlatacağız. Araştırmalarımızı yaptık. Konunun uzmanlarına danıştık. Fakat bu müzenin kurulmasındaki en önemli işbirlikçimiz Bozüyük halkı olacaktır. Bu titiz çalışmalar sonucunda eminiz ki halkımız depolarının, tozlu sandıklarının, evdeki dolaplarının kaplarını Bozüyük Şehir Müzesi için ardına kadar açacaktır. Eminiz ki Bozüyük’ün tarihine, geçmişine ışık tutacak birçok fotoğraf, materyal, birçok yaşam eşyası bağışı yapılacaktır” dedi.

Geldikleri noktada halkın gönül rızası ile bağışlayacağı eserlerin, Bozüyük Şehir Müzesi’nin oluşmasında çok büyük yer tutacağını ifade eden Bakıcı, “Bağışta bulunanların eserleri tavan arasında unutulup, kaybolmak yerine hem isimleri ile sergilenip bağışta bulunanların adlarını yaşatacak hem de tarihin günümüze gelişindeki anıları canlandırmamıza vesile olacaktır” diye belirtti.

Bozüyük Şehir Müzesi’ni, sadece belediye imkânları veya sponsorlar marifetiyle gerekli araç ve gereçleri temin ederek kurmak yerine, halkı da bu işe ortak etmek istediklerini kaydeden Başkan Bakıcı, böylece müzenin Bozüyük halkına mal olacağını vurguladı.

“MÜZELER TARİHİN SESSİZ TANIKLARIDIR”

Başkan Bakıcı, toplantıda son olarak “Müzeler geçmişimizi bu güne taşıyan, bu günümüzü de geleceğe taşıyacak olan, zaman makineleridir. Müze kelimesini duyduğumuzda burnumuza naftalin kokuları gelir. Donmuş oluşumlar, yapılanmalar gelir. Ancak müzeler en az hayatın kendisi kadar canlıdır, en az hayatın kendisi kadar renklidir. Tarihin sessiz tanıklarıdır müzeler. Bu nedenle Bozüyük’ümüze de böylesi bir müze yakışır. Bağışta bulunacak Bozüyüklüleri, destek verecek ve emeği geçecekleri şimdiden kutlamak istiyorum” dedi.

Devamında söz alan AK Parti Milletvekili Halil Eldemir ise, Albay İbrahim Çolak Köşkü’nün Bozüyük için bir değer olduğunu söyledi. Milletvekili Eldemir, “Eğer bugün bir medeniyet ihya edeceğimizi, bir medeniyet inşa edeceğimizi düşünüyorsak geçmişle gelecek arasındaki bağı iyi korumamız lazım. Bir takım tarihi belgeler vesikalar, kitaplarda, araştırmacıların araştırmalarında, eserlerinde olmakla birlikte bütün kamuoyuna en ufak yaştan en büyük yaşa kadar bütün milletimizin görsel anlamda hizmetine görsel anlamda istifadesine sunulduğu yerler kent müzeleridir. Bu noktada hem kentlik bilincinin oluşmasında hem de tarihle arasında bir köprü kurulmasında en önemli yapılabilecek işlerden biri kent müzesidir. Bu noktada bu projeye emek veren bunu zihninde geliştiren bu konuda hem akademik anlamda hem de yerel anlamda buna arguman ve materyal desteği noktasında destek verecek olanlara da şimdiden teşekkür ediyorum. Şimdi bugün geçmişle geleceğimiz arasında bir köprü oluşturmak bundan daha önemlisi de belki köprüyle birlikte birlik ve beraberliğimizi bu memlekette kardeşlik hukuku çerçevesinde hep birlikte yaşadığımızı da unutmadan bunu da perçinleyecek bir nokta olacak. İnşallah bu yapılacak eser burada oluşturulacak müze hepimizin geçmişle günümüz arasında bağ kurmasına ve bu vesileyle de geçmişten günümüze bu topraklarda yaşadığımız birlik beraberlik ve kardeşlik içerisinde yaşadığımız günlerin bu günlerden daha sonraki nesillere aktarılmasında önemli katkı sağlayacaktır. Ben böyle bir günde sizlerle beraber olmanın mutluluğu içerisinde hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu programın hazırlanmasında vesile olan başta başkanımız ve kent konseyimiz olmak üzere hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

İLK BAĞIŞLAR GELDİ

Son olarak öğretim görevlilerince teknik bilgiler verilerek sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarların görüşleri alındı. Ellerindeki tarihi eserleri müzeye vermek istediklerini söyleyerek ilk bağışı Dodurga Muhtarı Mustafa Terle ve Çarşı Mahalle Muhtarı Bedri Yaz yaptı.

Türbin mesire yerinde yapılan toplantıya; Bilecik AK Parti Milletvekili Halil Eldemir, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Başkan Yardımcıları Mustafa Yürükçü, Hayrettin Eldemir, Ali Avcıoğlu ve Nazmi Kuru, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları, mahalle ve köy muhtarları, Bozüyük TSO, Belediye Meclis Üyeleri ve İl Genel Meclis Üyeleri katıldı.

Kaynak: İHA

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.