İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC'den Afrin yorumu: Harekât ABD'yle doğrudan çatışma riski içeriyor. Rusya ile ilişkiler de etkilenir. Rusya yeşil ışık yakarsa da, Türkiye'nin Batı'yla arası açabilir.
Türkiye’nin olası Afrin harekâtı uluslararası basının da gündeminde. İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC, Afrin’e dair analizinde böyle bir harekâtın Türkiye’nin hem ABD, hem Rusya ile arasını bozma riskini içerdiğini, Afrin’de kilidin Moskova’da olduğunu yazdı.
BBC, “Peki Afrin’e yönelik bir Türk saldırısı niçin önemli” sorusunu sorup şu yanıtı verdi: “Böyle bir harekât iki NATO müttefikini doğrudan ihtilafa sokabilir ve Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde önemli bir etkiye yol açabilir.”
‘RUSYA ONAY VERMEZSE ZOR’
Analizde Rusya için de şu ifadeler kullanıldı:
“Suriye hükümetinin müttefiki Rusya bundan sonra yaşanacaklar konusunda kilit olabilir. Rusya’nın Afrin’de yüzlerce askeri var ve buranın hava sahasını fiilen kontrol ediyor. Rusya’nın onayı alınmadan düzenlenecek bir saldırı Türkiye için zorlu olabilir ve 340 binden fazla insanın hayatını kaybettiği savaşta yeni bir cephe açabilir. Diğer yandan, eğer Rusya üstü kapalı onay verirse, bu durum Moskova ile Ankara’yı daha da yaklaştırır ve Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini etkiler.”
İNSANİ KRİZ UYARISI
Haberde, insani bir kriz ihtimali olduğu da vurgulandı: “Afrin’de bir abluka derin insani sonuçlar yaratabilir. Kürt yetkililer bölge nüfusunun 1 milyon olabileceğini söylüyor. Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerle ve dağlarla çevrili bir yerden çıkmak zor olacaktır.” (Dış Haberler)