Başbakan Yıldırım 65. hükümetin ilk yüz gününü değerlendirirken “Çözüm mözüm yok. Çözüm vatandaşta. O fırsatı kaçırdılar” ifadelerini kullandı.
Başbakan Binali Yıldırım, “65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü” değerlendirme toplantısında konuştu.
Yıldırım’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“Terörle mücadele geçtiğimiz 24 Temmuz’dan itibaren yeni bir anlayışla devam ediyor.
“Ülkenin her köşesinde vatandaşın can mal güvenliği sağlanıncaya kadar terör mensuplarının vatandaşa yönelik saldırıları bitinceye kadar operasyonlar devam edecek.
“Bu hafta sonu pazar günü doğu ve güneydoğu illerini kapsayan bir yeniden kalkınma projesi ve ekonomik gelişme programını devreye alacağız.
“Cazibe merkezleri oluşturulacak. 1,4 milyar dolar civarında yeni temel atıyoruz. Operasyon sırasında yıkılana vatandaşlarımızın konutları yeniden yapılacak, bir yılda tamamlanacak. 10 milyar dolar zarar verdiler, 3 yıl içinde zararı ortadan kaldıracağız.
“Hükümetimiz iç güvenliğin sağlanması konusunda taviz vermiyor. Çözüm mözüm yok. Çözüm vatandaşta. O fırsatı kaçırdılar.
“Terör örgütünün Kürt vatandaşlarını başına bela olmadan kurtaracağız. Terör örgütünü Kürtler diye bir sorunu yok. Kürt vatandaşlarının PKK diye bir sorunu var.
“Dün itibarıyla Çanakkale 1915 Köprüsü’nün ve otoyolunun YPK kararını imzaladım. Yani resmen süreç başladı. Tarih de belli, 18 Mart 2017’de de kazmayı vuracağız.
“2017’den itibaren elektronik kimlik vereceğiz. Bütün vatandaşlarımıza verilecek. Şuanda pilot uygulama yapılıyor.
“Örgün, yaygın 19 milyon öğrenci ders başı yapacak. Allah zihin açıklığı versin. İyi bir eğitim öğretim yılı geçirmelerini Mevlamdan niyaz ediyorum. Çocuklarımıza başarılar diliyorum.” dedi.
“Bu sene milli eğitimde yeni bir uygulamaya gittik. O yeni uygulama sözleşme öğretmenlik… İlk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen işbaşı yapacak. Bunlar baştan nereye gideceğini biliyor. Hangi şartlarda görev yapacağını biliyor.
“Öyle kurayla, gönülsüz, mecburi gitmek yerine, isteyerek, bilerek, heyecanla gidip çalışmalarına başlayacaklar. Bu bağlamda Doğu ve Güneydoğu’da maalesef terör örgütünün baskısı veya terör örgütüyle bir şekilde ilişkiye girmiş öğretmenleri de değiştiriyoruz. Buna karar aldık.
“Bu 14 bin civarında öğretmeni, maalesef oradan başka yerlere almak mecburiyeti var. Bunlar eğitim yerine, terör örgütünün amaçlarına hizmet eder bir noktaya gelmişler. Bunu da bu şekilde halledeceğiz.”
“Ayrıca 498 engelli öğretmen ataması yaptık. 500 lazımdı ancak 498 müracaat çıktı, yani bütün müracaatlar atandı. 10 bin 291 yeni derslik hizmete giriyor. Böylece okul sayımız 60 bini geçmiş oluyor.
“Ayrıca 7 bin 800 tane de özel okul bunun içinde var. Neredeyse özel okul miktarı yüzde 14’e erişmiş durumda. Bir güzel uygulamamız organize sanayi bölgeleri (OSB) içinde meslek okulları vardı. Şimdi artık bu meslek okulları OSB dışında da açılsa, aynı haklardan yararlanacak.
“Mahallelerde bekçi sistemine geçiyoruz. Kalıcı korucu sistemini yaygınlaştırıyoruz. Terörden zarar gören vatandaşlarımıza da destek oluyoruz.
“DAEŞ denen bela, dünyanın başına büyük bir bela oldu. DAEŞ’le mücadelede Türkiye zayıf kalıyor diyenlere cevabım var. 145 ülke vatandaşı 52 bin DAEŞ’li şüphelisine giriş yasağı koyduk. 3 bin 800 kişiyi sınırdışı ettik.
“Yerel yönetimlerinin verdiği destek karşısında önlemlerimizi alıyoruz. Kayyum atanabilecek, yönetimleri kayyum marifetiyle sürdürülebilecek.
“Valilikler, İl Özel İdareleri belediyelerin erişemediği yerlere erişecek.”