Maliye Bakanı Naci Ağbal, yüzde 20 seviyesindeki kurumlar vergisinin düşürülmesinin tartışılabileceğini söyledi. Ağbal ayrıca işletme sahibinin tüm giderlerini kazancından düşebileceği bir çalışma yapacaklarını açıkladı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, kurumlar vergisi oranları ve kazançlardan düşülen giderlerle ilgili iki düzenlemeye gidileceğini açıkladı. Bir işletme sahibinin ailevi harcamaları dahil bütün giderlerini kazancından düşebilmelerine yönelik çalışma yapacaklarını açıklayan Ağbal, “Diyelim ki bir kunduracı işletme hesabı esaslarına göre defter tutuyor. Onun da belki belli ailevi harcamalarını işletme gelirinden düşmesine imkân verebiliriz. Ama bunun şartları, kuralları ne olabilir, buna bir harcama tavanı getirilebilir mi? Bunu tartışmak lazım. Bu yolla aslında kayıt dışılıkla da mücadele etmiş oluruz. Arkadaşlara talimat verdim özellikle gelirden düşülebilecek harcamaların genişletilmesi ve ailevi harcamalarında belli oranlar dahilinde gelirden düşülebilmesiyle ilgili belli bir çalışma yapacağız” dedi.
‘TRUMP’IN VERGİYİ DÜŞÜRMESİ TESADÜF DEĞİL’
İstanbul’da gazetelerin ekonomi müdürleriyle biraraya gelen Maliye Bakanı Ağbal, yüzde 20 seviyesinde bulunan kurumlar vergisi oranlarının düşürülmesi konusunun da yine tartışılması gereken bir konu olduğunu vurguladı. Global krizden sonra ülkelerin arasındaki ekonomik rekabet içerisinde vergi rekabetinin gittikçe önem kazandığına dikkat çeken Ağbal şunları söyledi: “Yani Trump’ın bir anda kurumlar vergisini düşürmesi tesadüf değil. Biz 2006 yılında kurumlar vergisi oranını yüzde 33’ten yüzde 20’ye indirdik. Ama ben geçen gün bir tablo çıkarttım, şimdi bizden daha aşağı olan ülkeler var. Bence tartışmamız lazım. Kurumlar vergisi oranı Türkiye’de son derece önemli bir faktör. Bazı ülkelerde, mesela İrlanda’da yüzde 12, Macaristan’da yüzde 19, farklı farklı oranlar var.”
‘ÇOK PARA ‘BARIŞTI’ AMA RAKAM SÖYLEYEMEM’
Maliye Bakanı Ağbal, Varlık Barışı ile ilgili düzenlemenin 2016 Ağustos’ta yapıldığını hatırtarak, bu konudaki rakamlara ilişkin şu bilgileri verdi:
“Birinci süre 31.12.2016’da doldu, Bakanlar Kurulu yetkisini kullandı 30 Haziran’a kadar süreyi uzattık. Dolayısıyla varlık barışı kanunu kapsamındaki başvuru süresi tamamlandı. Rakam veremem ama bankalar üzerinden çok büyük para girişi oldu. Buna kara para gibi eleştiri yapanlar oldu. Vatandaşlarımız bildiğimiz kanallardan örneğin Barclay Bank’taki parasını gösterdi. Arkadaşlar, gelen bütün paralar temiz, Allah’ını severseniz yapmayın, sanki temizi-temiz olmayanı mı var? İngiltere’deki bankalar temiz olmayan parayı gönderse bile, benim bankalarım o parayı almaz, merak etmeyin. Bakın, tecrübeyle söylüyorum; Türk bankaları özellikle uluslararası işlemlerde herhangi bir şekilde bankalarla ilgili bir sıkıntı oluşmaması için olağanüstü özen gösteriyor, ben bunun bilgisine sahibim. Ve çok doğru bir iş yapıyorlar, o açıdan hiçbir sıkıntı yok orada. Döviz mevduatı arttı. Bundan mı kaynaklanıyor? Hayır öyle bir şey de söz konusu değil. Kişi beyan etmiştir sadece ama parayı getirmemiştir.”
(Kaynak: Habertürk)