Maliye Bakanı Naci Ağbal, emeklilere her iki dini bayramda ödenecek bin lira ikramiyenin kalıcı olduğunu ve bundan sonraki tüm dini bayramlarda ödeneceğini söyledi. Ağbal Türkiye'de kurumlar vergisi oranlarının da düşeceğini ifade etti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, emeklilere verilecek ikramiyenin bütçeye maliyetinin 22.3 milyar lira olacağını, Varlık Barışı ve İmar Barışı düzenlemesinden ise 40-45 milyar lira gelir beklediklerini söyledi. Ağbal, kurumlar vergisi oranını düşüreceklerini de söyledi.
Bloomberg HT’de soruları yanıtlayan Ağbal, şu açıklamalarda bulundu:
DIŞ BORÇ STOKU: Türkiye’nin borç stokunun yüzde 60’ı TL cinsinden oluşuyor. 2002 yılında Türkiye kamu yaklaşık 9 ay borçlanırken, şu anda bizim borçlanma vademiz 72 ayın üzerinde. Eskiden 100 lira vergi geliri toplardık, 85 lirasını faiz olarak öderdik. 2017 rakamını vereyim, 100 lira vergi topluyoruz, sadece 11 lirası faiz harcamalarına gidiyor.
MALİ DİSİPLİN: Ak Parti mali disiplinin ne kadar önemli olduğunu tecrübe ederek öğrendi. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde de vergi ayarlamaları bakımından enflayonist baskılara neden olmayacak kamu maliyesi çerçevesi oluşturulacak. Ekonomi politikalarında uyum çok önemli, birbirini destekleyici olmalı. Maliye politikasının her manada para politikasına destek vermesi lazım. Kamu fiyat ayarlamarı ve vergi ayarlamaları üzerinden de destek vereceğiz. Bütçe açığı seviyesi yüzde 1’ler seviyesinde devam edecek. 2018 başında 2018 bütçesini dengelemek için bütçe açığında meydana gelecek artışları karşılamak için düzenlemeler yaptık, vergi düzenlemeleri yaptık.
45 MİLYAR GELİR: Varlık Barışı ve İmar Barışı düzenlemesi de yaptık. buradan da 30 milyara yakın bütçeye gelir geleceğini söylüyorum. 40-45 milyar liralık bir toplam gelir bekliyoruz bu kalemlerden.
EMEKLİYE İKRAMİYE: Emeklilere vereceğimiz ikramiyenin bütçeye 22.3 milyar liralık yükü olacak. Emeklilere bundan sonra da her iki dini bayramda ödeme yapılacak, bu kalıcı bir düzenleme.
KURUMLAR VERGİSİ: Kurumlar vergisi oranları düşecek. Son yapılan artışa kalıcı bir düzenleme olarak bakmadık. Bakanlar Kurulu bunu indirebilir. Kurumlar vergisinde indirime gidilmesi rekabet açısından önemli