Irak Başbakanı Haydar Abadi, Kürdistan bölgesine Kerkük'te ortak yönetim önerdi. Ancak Abadi'nin 'Nihai otorite Bağdat'ta olsun' vurgusu nedeniyle Kerkük krizinde çözüm beklenmiyor.
Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna ilişkin kriz sürerken, en tartışmalı konulardan biri olan petrol zengini Kerkük konusunda Bağdat’tan ‘yatıştırıcı’ bir açıklama geldi. Irak Başbakanı Haydar Abadi, iki tarafın da hak iddia ettiği Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde ‘ortak yönetim’ kurulabileceğini söyledi.
Irak devlet televizyonunun haberine göre Bağdadi, nihai yetkinin Bağdat’ta olması şartıyla, tartışmalı bölgelerde ortak yönetim önerdi. Bağdadi, “Kürt bölgesine geçmişte bu bölgeleri, federal hükümetin yetkisi dahilinde olmak kaydıyla birlikte yönetmeyi önermiştik fakat bu çağrılarımıza yanıt gelmemişti. Şimdi onları samimiyetle bunu yapmaya çağırıyorum. Bölgeleri güç yoluyla almak ve işgal etmek, halkın dönüşünü engellemek ve tehdit ile güç yoluyla bir statüko dayatmak kabul edilemez” dedi.
Irak parlamentosu, referandumun ardından Kerkük’ün ve petrol sahalarının peşmergeden geri alınması için Abadi’ye asker gönderme yetkisi vermişti.
KÜRTLERİN POZİSYONU NE?
Erbil yönetimi, peşmergenin 2014’teki IŞİD saldırılarından sonra konuşlandığı Kerkük ve diğer bölgelerde Irak anayasasının ihlal edildiğini belirtiyor. Zira, Amerikan işgali sonrası kabul edilen anayasada bu bölgelerin statüsünün belirlenmesi için 2007 yılının sonuna kadar referandum düzenlenmesi öngörülüyordu. Ancak Bağdat yönetimi Kerkük’ü Erbil’e kaybetme endişesiyle bu referandumu erteledi. Aradan geçen sürede demografinin de değişmiş olması nedeniyle mesele bir çıkmaza dönüşmüş durumda. (Dış Haberler)