AK Parti’den ayrıldıktan sonra yeni parti kurma hazırlığı yapan eski bakan Ali Babacan, takvimi bir kez daha erteledi. Önce 2019 sonu, daha sonra ocak ayı için verilen takvim bu kez şubat sonuna ertelenmiş görünüyor. Kuruluşla ilgili kesin bir tarih yerine, “Yakında” deniliyor.
AK Parti’den istifa eden eski bakan Ali Babacan’ın kuracağını açıkladığı yeni parti için iki kez takvim değişikliği yapması soru işaretlerine yol açtı. Kulislerde oluşum içinde fikir ayrılıkları yaşandığı iddiaları konuşulurken, Babacan’ın parti kurmaktan vazgeçtiğini ileri sürenler de oldu. Babacan’a yakın kaynaklar çalışmaların son aşamaya geldiğini, partinin mutlaka kurulacağını söylerken, yeni bir tarih vermekten ise kaçındı. Bir kaynak, şubat ayı sonuna doğru partinin kurulabileceğini söyledi.
AK Parti’den istifa ettikten sonra yeni parti çalışmalarına başlayan Babacan’ın ilk açıklaması 2019 yılının sonunda parti tabelasının asılacağı yönündeydi. Ancak hazırlıklar tamamlanmayınca bu tarih ocak ayı olarak ifade edildi. Ancak ocak ayı sonunda da parti kurulmadı.
KURULUŞ BAŞVURUSU VE TANITIMI İÇİN HAZIRLIK YAPILIYOR
Babacan’a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre 24 başlıkta, alanında uzman yaklaşık 300 kişiyle yürütülen çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Partinin temel ilke ve prensipleri belirlendi. Program ve tüzük de hazırlandı. Şimdi çalışmalar daha çok kuruluş başvurusunun nasıl yapılacağı ve sonrasında tanıtım programının nasıl gerçekleştirileceğine yoğunlaştı.
‘DAVUTOĞLU ACELE ETTİ, NE OLDU?’
Babacan oluşumunda yer alan bir siyasetçi, gecikmenin nedeni sorusuna, “Partinin kurumsal kimliğini oluşturmak işin kolay tarafı. Davutoğlu acele etti, ne oldu?” sorusuyla yanıt verdi. Farklı kesimlerden çok sayıda kişinin katıldığı geniş bir çalışmanın yürütüldüğünü anlatan siyasetçi, “Önemli olan Türkiye’nin sorun alanlarında çözüm önerileri ortaya koyan, bunun için kadrolarını oluşturmuş bir hareket ortaya çıkarmak” dedi.
Aynı kaynağa göre partileşme süreci kamuoyu açısından uzamış görünse de, bu zaman dilimi yeni parti kurmak için farklı kesimlerden bir araya gelen insanların birbirini daha yakından tanıması, temel ilkelerde ve politik tutumda ortaklaşma ile bir kadro hareketi yaratma açısından oluşum için önemli faydalar sağladı.
Parti kurma sürecindeki gecikmede Babacan’ın “detaycı”, “mükemmeliyetçi”tutumunun da etkisi olduğu ifade ediliyor. Partinin kurumsal kimliğini oluşturmanın işin kolay tarafı olduğu ifade edilirken, asıl konunun çoğulcu,katılımcı bir parti yapılanmasının oluşturulması olduğu belirtiliyor.
Babacan liderliğindeki oluşumun parti kurma sürecindeki gecikmenin bir nedeni olarak da erken seçim olasılığının bulunmaması gösteriliyor. AK Parti’nin mevcut siyasi, ekonomik tablo karşısında 2020 yılında bir erken seçime gidemeyeceği değerlendirmesi yapılıyor.
‘KESİN TAKVİM YOK, ŞUBAT SONU OLABİLİR’
Babacan liderliğinde mutlaka kurulacağı açıklanan yeni parti için kaynaklar bu kez tarih vermekten kaçınıyor. Oluşum içinde bir siyasetçi, kuruluş takvimi ile ilgili soruya net yanıt vermeyip sadece “yakında diyebiliriz” cevabı verirken, aynı oluşum içinde bir başka siyasetçi şubat ayı sonuna doğru parti kuruluşunun resmileşebileceğini söyledi. / DUVAR