Güvenlik güçlerinin yargılanmasını güçleştiren ve kamuoyunda tartışma yaratan yasa tasarısı Meclis Komisyonunda kabul edildi. HDP, askere “dokunulmazlık zırhı” getirecek olan kanun teklifi görüşmelerini terk etti.
Güvenlik güçlerinin yargılanmasını güçleştiren ve kamuoyunda tartışma yaratan yasa tasarısı Meclis Komisyonu’nda kabul edildi.
Tasarıya AK Parti ve MHP’nin yanı sıra CHP de destek verdi.
Resmi görüşmeler bugün başlamadan önce dün askeri bir yetkilinin katılımıyla gerçekleşen ve brifing yapılan toplantı sonrası bugünkü görüşmelerde üç parti teklif üzerine uzlaşırken, HDP tasarıya muhalefet etti.
AK Parti, MHP ve CHP’nin uzlaştığı askere “dokunulmazlık zırhı” getiren kanun teklifinin görüşüldüğü komisyon görüşmesinden HDP çekilme kararı aldı ve HDP’li üyeler görüşmelerin yapıldığı salondan ayrıldı.
HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, “her üç partinin askeri vesayet konusunda uzlaştığını, hükümetin de askeri vesayete teslim olduğunu, sivil siyaset ve demokrasinin katledildiği bir kanun teklifi görüşmelerinde bulunmanın daha fazla bir anlamı olmadığını” söyledi ve çekilme kararlarını açıkladı.
Görüşmeler sırasında Komisyon üyesi milletvekillerinin konuşmalarının ardından söz alan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, şunları söyledi:
“Tasarıyla askerin yetkili kılındığı tek alan operasyonun icra alanıdır. Onu da takdir edersiniz ki vali yapamaz. Bu operasyon icrasında yeni düzenlemeyle getirilen valilerin gözetim ve izlemesidir.
“Her yönüyle sivil iradenin hakim olduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızın yetkilerinin sadece askeri operasyonla sınırlandırıldığı bir düzenleme getiriyoruz. Bunu EMASYA ile ilişkilendirmek, düzenlemeye haksızlıktır.”
Tasarıyla sadece operasyonun icra yetkisinin askeri kademelere bırakıldığını, onun dışında her türlü yetkinin sivil otorite olduğunu belirten Bakan Işık, sivil ve askeri yetkilerin de tamamen Bakanlar Kurulunun belirlediği usul ve esaslara göre yürütüleceğini söyledi.
“Getirilen düzenlemenin, EMASYA ile uzaktan, yakından alakası yok. Dünyanın bütün ülkelerinde normal güvenlik güçlerinin kendi imkanlarıyla müdahale edemediği, merkezi planlama gerektiren operasyonlarda askerin görevlendirilmesi hususu vardır. Şu anda bizim önerdiğimiz düzenleme bunun dışında değildir.”