Anayasa Komisyonu’nun ‘dağılmasının’ ardından CHP’den açıklama

Anayasa Komisyonu’nun ‘dağılmasının’ ardından CHP’den açıklama
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.02.2016
Düzenleme: 17.02.2016 09:14
1.378
A+
A-

Üçüncü toplantıda Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına son verildiğinin açıklamasının ardından CHP’den açıklama geldi. CHP’li Bülent Tezcan, parti olarak komisyonun dağılmaması gerektiğini, önceden üzerinde uzlaşılan 60 madde üzerinden devam edilmesi gerektiğini talep ettiklerini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM’de oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan ayrıldı. Meclis Başkanı da artık komisyonun çalışmayacağını ilan etti.

Gelişmelerin ardından CHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

CHP’li Bülent Tezcan, Namık Havutçu ve Ömer Süha Aldan kameralar karşısına geçerek Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına son verildiğini duyurdu.

Bülent Tezcan, “İki haftadan bu yana çalışmasını sürdüren Sayın Meclis Başkanı’nın tabiriyle adı Anayasa Mutabakat Komisyonu, bizim tabirimizle Türkiye’yi Darbe Hukuku Arındırma Komisyonu dediğimiz uzlaşma komisyonunun çalışmaları bugün Sayın Meclis Başkanı’nın ‘bundan sonra çalışmanın devam edemeyeceğini’ ifade etmesiyle son buldu,” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendilerini bu çerçevede ziyarete geldiğinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sorunun sadece bir anayasa sorunu olmadığını, tümüyle darbe hukukundan arınma sorunu olduğunu ifade ettiğini aktaran Tezcan, şunları söyledi:

“Komisyonun ilk toplantısından itibaren ısrarla bu tutumumuzu ifade ettik. Bugün geldiğimiz nokta şudur; Biz, özellikle bu süreçte bir rejim tartışmasına fırsat vermeme konusunda kararlılığımızı gösterdik. Anayasa çalışmasına başlamadan önce ilk iki maddenin görüşülmesinde, yöntemin belirleneceği ilk iki maddenin görüşülmesinde hem komisyonun adı hem de komisyonun görev alanının ne olduğunun tanımlanma sürecinde biz yola doğru çıkmak gerektiğini ifade ettik.”

CHP olarak üç meseleyi temel aldıklarını kaydeden Tezcan, parlamenter demokrasi ekseninde bir anayasa çalışması yapılması gerektiğini söyledi.

Tezcan, “Yola çıkarken bir taraftan Sayın Cumhurbaşkanı bir başkanlık rejimi kampanyası başlatmış. Bir yandan iki ayda bir bakanlar kurulunu toplayacağını söylüyor. Bir taraftan ‘rejim fiilen değişmiştir, bunun alt yapısını hazırlamak gerek’ diyor. Bir taraftan TBMM Başkanı ‘Parlamento’ dergisine verdiği açıklamada başkanlık rejimi arzusunu ifade ediyor. Sayın Başbakan ve Adalet Bakanı da aynı noktada,” diye konuştu ve şöyle devam etti:

“Hal böyle olunca anlaşılan o ki, niyet Haziran ayına kadar süreci oyalayıp, Haziran ayına bu komisyonu çalışıyor gibi gösterip, Haziran ayında ‘olmadı, bu komisyon da bir şey yapamıyordu. Başkanlık rejimi dedik, onlar da parlamenter rejim dedi, uzlaşma sağlanamadı’ diyerek bu komisyonun çalışmalarını AKP’nin ve Cumhurbaşkanı’nın başkanlık rejimi kampanyasının yan kol faaliyeti haline getirmek istedikleri net olarak ortaya çıktı bu görüşmelerden.”

Üç madde

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a yazdığı cevabi mektupta parti olarak üç şartı sıraladığını kaydeden Tezcan, “Biz masaya otururken böyle oturduk. Oraya giderken böyle gittik. Parlamenter demokrasiyi güçlendiren güçlü bir parlamento yaratacak, kişiye özel rejim sevdası olmadan bir anayasa yapma sürecine ‘varız’ dedik. Başından bu yana,” açıklamasında bulundu.

Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesine karşı çıktıklarını kaydeden Tezcan, üçüncü şart olarak ise darbe hukukuyla hesaplaşacak ciddi bir hesaplaşmanın yapılması gerektiğini söyledi.

Yeni öneri

Bu üç temel meselede arzu ettikleri mutabakatı göremediklerini anlatan Tezcan, CHP olarak komisyonun dağılmaması gerektiğini önceden üzerinde uzlaşılan 60 madde üzerinden devam edilmesi gerektiğini talep ettiklerini söyledi.

HDP’den ‘liderlerle görüşülsün’ teklifi

Öte yandan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “mutabakat yok, komisyon nihayete erdi” yönünde beyanda bulunduğu, CHP’nin komisyonun dağılmaması gerektiği, 60 madde üzerinden çalışmalarına yeni isimle devam etmesi teklif etmesine AK Partili üyelerin tepki vermediği öğrenildi.

HDP’li üyeler Meclis Başkanı’nın parti liderleriyle bir araya gelerek sorunun çözümünü teklif ederken, MHP’nin ise sessiz kaldığı kaydedildi.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.