Anayasa değişikliği teklifinde kabul edilen beş madde neyi kapsıyor

Anayasa değişikliği teklifinde kabul edilen beş madde neyi kapsıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 15.01.2017
Düzenleme: 15.01.2017 19:32
1.253
A+
A-

TBMM'de sabaha kadar süren mesaide, anayasa teklifinin 5 maddesi daha kabul edildi.

Anayasa değişikliği teklifinde Meclis tarihinin en uzun mesailerinden bir yapıldı.

Değişiklik teklifinin 12, 13, 14, 15 ve 16. maddeleri kabul edildi.

Bugün kabul edilen değişiklik teklifinin 12’inci maddesi Cumhurbaşkanı’na “OHAL ve savaş hali ilanı yetkisi” getirilmesini öngörüyordu. Değişiklik teklifi 344 “evet” ile kabul edildi. 

13’üncü madde, mahkemelerin kuruluş, görev ve yetkileri ile işleyiş ve yargılama usullerine ilişkin düzenleme kapsamında askeri mahkemelerin kaldırılmasını öngörüyordu. Madde 343 “evet” oyu ile kabul edildi. 

14’üncü madde, yargı organlarına ilişkin düzenlemeleri içeriyordu. 14. maddenin gizli oylaması sonucu madde 341 “evet” oyuyla kabul edildi. Teklif maddesi ile Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının, "Askerî Yargıtay" ve "Askerî Yüksek İdare Mahkemesi"nin kaldırılması ve buralardan Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimine son verilmesi neticesinde, AYM’nin üye sayısının 17'den 15'e indirilmesi öngörülüyor.

Merkezi bütçeye dair değişikliğin öngörüldüğü teklif ise 15’inci madde idi. Bu da 341 “evet” oyuyla kabul edildi. 

Günün kabul edilen son maddesi ise 6 ayrı fıkra ile 58 ayrı hususta düzenlemeyi getirecek olan 16. maddeydi. 

MHP VE AK PARTİ BUGÜN TAMAMLAMAK İSTİYORDU

5 maddenin görüşülüp oylandığı bu birleşimde sadece 12, 13 ve 14’üncü maddelerin görüşülmesi planlanıyordu. Ancak 14’üncü maddenin görüşmeleri devam ederken, AK Parti ve MHP Meclis’in çalışma saatinin uzatılarak geriye kalan dört maddenin de aynı birleşimde görüşülüp oylanmasına karar verdi. Bunun da hızlıca gerçekleşmesi için iki parti maddeler üzerine konuşma yapmadı. HDP’nin de Meclis’in bugünkü birleşiminden çekilme kararından dolayı sadece CHP söz bildirdi. Ancak ilerleyen dakikalarda HDP bu tutuma karşı Genel Kurul’a katılma kararı aldı. CHP’liler ise AK Parti ve MHP’nin aceleciliği karşısında zamana oynamak için madde oylamalarında oldukça yavaş davrandı. Bir anlamda yavaşlatma eylemi gerçekleştirdi. 

16 SAATİ AŞKIN MESAİ 

Maddelerin bu şekilde hızlıca geçirilmek istenmesinden dolayı da Meclis bu birleşimde mesaisini oldukça uzatmak zorunda kaldı. Saat 14.00’te başlayan Genel Kurul yaklaşık 16 saat boyunca çalıştı.

48 SAAT SONRA İKİNCİ TUR OYLAMA YAPILACAK 

Değişiklik teklifinin 58’inci birleşiminde 12, 13, 14, 15 ve 16’ncı maddeler görüşülüp kabul edildi. 18 maddeden oluşan teklifin iki maddesinin görüşmeleri kaldı. Saat 16.00’da toplanacak olan 59’uncu birleşimde de bu son iki madde görüşülüp oylanacak. Teklifin maddeleri üzerine birinci tur oylamasının tamamlanmasının ardından en az 48 saat sonra teklifin ikinci tur oylamalarına geçilecek. İkinci tur oylamada sadece maddeler üzerinde tekrar görüşme olmayacak. Maddelerin ve teklifin tümünün oylaması yapılacak.

İkinci tur oylamada da referandum sınırı olan 330 “kabul” oyu aranacak. 330’un altında “kabul” oyu alan maddeler tekliften düşecek. Teklifin tümü üzerindeki oylamada da 330 “kabul” oyuna ulaşılmadığı takdirde değişiklik teklifi Meclis’ten geçemeyecek. 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.