Almanya, iş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.
Almanya Dışişleri Sözcüsü Christofer Burger, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Burger, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağırdıklarını söyledi. Daha önce, Avrupa Konseyi’nin siyasi organı bakanlar komitesi, Kavala’nın AİHM’in ihlal kararına rağmen serbest bırakılmaması nedeniyle Türkiye aleyhine ‘ihlal prosedürü’ başlatmıştı.
DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya, iş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock de, pazartesi günü mahkemenin verdiği kararın, “Türkiye’nin, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olarak kabul ettiği hukuk devleti standartları ve uluslararası yükümlülüklerle kökten tezat oluşturduğunu” dile getirerek, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını beklediklerini vurguladı. Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth da, söz konusu kararı “saçma” ve “her açıdan dayanaksız” diye nitelendirerek bunun siyasi bir karar olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti.
Gezi Davası’nda mahkemenin iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmişti.
Adalet Bakanlığı tarafından, Türkiye’de devam eden yargılamalara ilişkin yapılan açıklamaların Türkiye’nin iç işlerine karışmak anlamına geldiği belirtilerek, “Bağımsız ve tarafsız Türk yargı makamlarının verdiği kararlara ilişkin olarak yapılan ve yargımıza müdahale anlamı taşıyan bu açıklamaları şiddetle kınıyoruz” ifadesi kullanıldı.
Salı günü bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olduğu anımsatıldı ve “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliğini, Anayasa’nın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır” vurgusu yapıldı.