Aile hekimleri Ankara’da bir araya geliyor. Hekimler, taleplerinin karşılanması için çağrı yapacak.
Aile hekimleri, bugün Ankara Anıtpark’ta sağlıkta şiddete karşı miting yapacak. AHEF Başkanı Özlem Sezen, “Taleplerimiz karşılanmalı, yoksa iş bırakırız” dedi.
Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, sağlıkta şiddetin engellenmesi ve hak kayıplarının sona ermesi için bugün saat 12.00’de Ankara Anıtpark’ta miting yapacak.Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sezen, “Aldığımız eğitime uygun, etik değerleri önceleyen, kaliteli sağlık hizmet vermemize karşın şiddete uğruyoruz. Sağlıkta yaşanan şiddete dur demek için bugün alanda olacağız. Bütün sağlık çalışanlarını mitingde sesimize ses katmaya davet ediyoruz” dedi.
Sezen, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği ve Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası’nın da mitinge destek vereceğini, Türkiye’nin dört bir yanından katılım beklediklerini belirtti.
‘SÖZEL ŞİDDETİ ŞİKAYET DAHİ ETMİYORUZ!’
Türkiye’de 27 bin aile hekimi bulunduğunun ve bu hekimlerin sağlıkta şiddet, hak kayıpları gibi çok sayıda sorunla karşı karşıya olduğunun altını çizen Sezen, şunları söyledi:
“Meslek etiği gereği usulsüz rapor ve reçete taleplerini geri çevirdiğimizde şiddete maruz kalıyoruz. Şiddet vakaları o kadar arttı ki artık sözel şiddeti şikâyet dahi etmiyoruz. Taleplerimiz çok net, hekime yönelik şiddetin insanlık suçu sayılmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz. Sosyal medya da dahil olmak üzere aldığımız tehditlerin cezai yaptırımının olmasını ve bunlara ertelemesiz şekilde ceza verilmesini talep ediyoruz.”
‘HAK KAYIPLARIMIZ GİDERİLMELİDİR’
Bir diğer önemli taleplerinin de hak kayıpları ile ilgili olduğunu ifade eden Sezen, “Bizler, görevli olduğumuz aile sağlığı merkezlerinde (ASM) elektrik, su, kira, hizmet için gerekli sarf malzemeleri, eleman maaşları gibi birçok ödemeyi yapmakla yükümlüyüz. Bu kalemler için aldığımız cari gider ödenekleri yetersiz. Ekonomik olarak ASM’leri ayakta tutmakta güçlük çekiyoruz. Ödeneklerin artırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Sezen, talepleri ile ilgili Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na faks çekme eylemleri düzenlediklerini de anımsatarak, “Taleplerimiz karşılanmalıdır. Yoksa iş bırakacağız” dedi.