Cizre’de hakkında tedbir kararı alınmasına rağmen yardım götürülemediği için ölenlerle ilgili AİHM’e yeniden yapılan başvuruya yanıt geldi. AİHM Hükümetten 22 Ocak’a kadar açıklama yapmasını istedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü ilçelerdeki yaşam ve sağlık hakkı ihlalleriyle ilgili tedbir kararlarının uygulanmaması üzerine, Türkiye’den açıklama isteyeceğini açıkladı.
AİHM, hükümetin, geçici tedbir kararlarına uymamasının sonuçlarından endişe duyduğunu belirtti ve Hükümet’ten, Sözleşmenin 39. Maddesi gereği yetkililerden ne gibi adımlar atıldığına dair ek açıklamalar istemeye karar verdi.
AİHM Hükümet’ten 22 Ocak, öğlen saatine dek cevap bekliyor.
Daha önce AİHM’e tedbir kararları için başvuran ve başvuruları kabul edilen Avukat Ramazan Demir’in dün AİHM’e yaptığı yeni başvuruda, şimdiye kadar Cizre’de üç kişi hakkında tedbir kararı çıktığını, ikisinin karar uygulanmadığı için hayatını kaybettiği, hakkında tedbir kararı verilen Orhan Tunç’u almaya gidenlere de ateş açıldığını ifade etmişti.
Demir’in dün AİHM’e “acil” koduyla gönderdiği başvuru dilekçesinde, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamadığı vurgulandı:
“Türkiye Hükümeti mahkemenizin tedbir kararlarına rağmen sözleşmenin 34. maddesine aykırı hareket ediyor. Tedbir kararı uyarınca ambulans bekleyenlere ulaşmaya çalışanlarsa hedef oluyor. Bu durum mahkemenizin tedbir kararlarını fiilen etkisiz kılıyor.
Güvenlik güçlerinin sokağa çıkan herkesi keyfi olarak öldürmeye devam etmesi, mahkemenizin artık sokağa çıkma yasağı ve devam eden öldürme vakaları için İçtüzük 39 bağlamında daha etkili ve sonuç alıcı bir karar almayı zorunlu kılıyor.”
Başvuruda, “Kişiye yönelik tedbir kararlarının fiili olarak etkisizleşmesi karşısında, sokağa çıkma yasağının kendisi ile ilgili bir tedbir kararı verilmesi gerektiği” ifade edildi.
Avukat Demir AİHM’den, Cizre’de görevli hakimlerin ziyaret edilerek olgu ve delil tespitinin yerinde yapılmasını talep etti.
Dilekçeye yanıt, birkaç saat sonra, dün akşam geldi.
Demir’in başvurusunu gerçekleştirdiği ve hastaneye gidebilmesi için ambulans gönderilmesi yönünde önceki gün tedbir kararı verilen Serhat Altun dün hayatını kaybetti.
Yine aynı şekilde AİHM’in tedbir kararı verdiği Hüseyin Paksoy da Şırnak’ın Cizre ilçesinde dört gün ambulans bekledikten sonra hayatını kaybetti.
AİHM, Cizre’de yaralı olarak bekletilen Orhan Tunç için kardeşi Mehmet Tunç adına yapılan başvuruyu da kabul ederek dün tedbir kararı verdi.
Serhat Altun’un cenazesini ve Cizre’de aralarında Orhan Tunç’un da olduğu yaralıları almak ve hastaneye götürmek için yola çıkanlara güvenlik güçlerince ateş açıldı, aralarında imc TV kameramanı Refik Tekin’in de olduğu 10 kişi yaralandı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da AİHM’in Orhan Tunç hakkında verdiği tedbir kararlarının uygulanmamasıyla ilgili Şırnak Valiliğine şu yazıyı yazmıştı:
“Mahkeme tarafından tedbir kararlarının genel niteliği itibari ile, derhal yerine getirilmesi gereken kararlardan olduğundan, söz konusu kararın gereklerinin yerine getirilip, getirilmediği, getirilmedi ise neden getirilmediği, getirildi ise de hangi yollarla ve ne şekilde getirildiği hususuyla ilgili derhal tarafımıza bilgi verilmesini talep ederiz.”
Sarıyıldız’ın sorusuna yanıt verilmediği gibi o da cenaze almaya giden diğer Cizreliler gibi güvenlik güçlerinin açtığı ateşe maruz kaldı.
Avukat Demir Cizre’de öldürülen ancak cenazesi sokaktan alınamayan Mehmet Kaplan ve cenaze evine taziyeye gittikten sonra iki gündür haber alınamayan Ahmet Tunç’la ilgili de AİHM’e başvuru yaptı. Bu başvurulara yanıt bekleniyor.