Ahmed Arif Diyarbakır’da anıldı

Ahmed Arif Diyarbakır’da anıldı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 02.06.2019
Düzenleme: 02.06.2019 17:34
953
A+
A-

Ahmed Arif, Diyarbakır'da büstü altında anıldı. Şair ve yazarlar Arif'in şiirlerini okudu.

Şair Ahmed Arif ölümünün 28’inci yılında Pen Yazarlar Derneği’nin düzenlediği etkinlikle Diyarbakır’da anıldı. Ahmed Arif büstünün bulunduğu parkta yapılan etkinlikte Diyarbakır’da yaşayan şair ve yazarlar Ahmed Arif şiirlerini okudu.

.

PEN Yazarlar Derneği Diyarbakır Temsilcisi yazar Şeyhmus Diken öncülüğünde gerçekleşen etkinliğe aralarında Lal Laleş, Miran Janbar, İlhami Sidar, Veysi Ülgen, Vedat Çetin, Muharrem Erbey gibi birçok edebiyatçı katıldı.

Şeyhmus Diken, yaptığı konuşmada, şehrin şairini, şairin şehrinde anmak için burada olduklarını söyledi. Şair Arif’in hayatına dair bilgiler paylaşan Diken, şunları söyledi: “Ahmed Arif, 1927 yılının 21 Haziran günü şu an hala 3 yıldır yasaklı olan Hançepek’te sonradan adı Ahmed Arif olarak değiştirilen sokağın 7 numaralı evinde doğar. Burada kısa bir çocukluk döneminin ardından Siverek’te ilkokula, ondan sonra ortaokul ve lise yılları Afyon Lisesi’nde geçer. Sonra Ankara’da Dil-Tarih’te okur. Afyon Lisesi’nde başlayan ve yaşamı boyunca devam eden edebiyat tutkusu şairlikle sürer. 1991’in 2 Haziran’ında da yaşama gözlerini yumar. Mezarı Ankara Cebeci Asri mezarlığındadır.”

‘KÜLT OLMUŞ BİR ŞAİR’

Ahmed Arif’in şiirine bakılması gerektiğinin altını çizen Diken, Ahmed Arif, tümü 19 ile 32 yaşı arasında yazılmış 1946 ile 50 yılları arasında yani 60 yıl önce yazılmış, yazıldıktan sonra elden ele, dilden dile dolaştıktan en az 10 yıl sonra, 1968’de yani 51 yıl önce kitap olarak basılmış, korsan baskılarıyla birlikte 100 binlercesi kitaplıklarda başköşeyi almıştır. Kitap boyutu içinde 75 sayfa, dize olarak saydığınızda 1014 dize, toplamda 19 şiirden oluşan ve adı “Hasretinden Prangalar Eskittim” olan bir kitabın şairinden söz ediyoruz. Belki 1014 dizeyi oturup bir günde ya da bir haftada yazabilecek şairler de var elbette bu ülkede, küçümsemek amacıyla söylemiyorum, sadece Ahmed Arif’in 64 yıllık hayata sığdırdığı 1014 dizeden, yani 19 şiirden söz ediyorum. Kült olmuş bir şairin bıraktıklarını düşünerek Ahmed Arif’e ve ‘Hasretinden Prangalar Eskittim’e bakmak gerekir” dedi.

Diken, önümüzdeki yıllarda Ahmed Arif’in daha büyük etkinliklerle, şiirlerinin ve yaşamının incelendiği programlarla anılmasını umduğunu sözlerine ekledi.

‘BAŞKA BİR DİLDE KÖKLERİYLE BULUŞTU’

Kendisini gerçek şiirle buluşturan şairin Ahmed Arif olduğunu söyleyen İlhami Sîdar ise, “Ahmed Arif şiirinin önünde herkesin düğmesini iliklemesinin belki de en büyük nedeni kendine özgü bir metaforlar dünyası yaratması ve bu metaforlar dünyasını da beslendiği toprağından esinlenmiş olmasıdır. Kürtlüğün ruhunu bir başka dilde en iyi şekilde ifade eden ve imgeleştiren bir şair olduğu için Ahmed Arif bugün hala yaşıyor ve yüzlerce yıl boyunca yaşayacaktır. Beni de gerçek şiirle buluşturan şairdir” şeklinde konuştu.

‘YAZARLAR YAŞARKEN SAHİPLENİLMELİ’

Şair Lal Laleş de Ahmed Arif için düzenlenen anmanın çok kıymetli olduğunu ve bundan sonra edebiyata emek vermiş kişilerin daha fazla sahiplenmesine vesile olması umudunda olduğunu söyledi. Yazarların yaşarken kıymetlerinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Laleş, yazarların rolünün bu toprakların inancı ve direnişi olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından şairler Ahmed Arif’in “Hasretinden Prangalar Eskittim” kitabından şiirleri Türkçe ve Kürtçe okudular. (DUVAR)

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.