Ağız kokusu nedir? Nasıl önlenir?

Ağız kokusu, bilimsel adıyla halitosis olarak geçmektedir.

Ağız kokusu nedir? Nasıl önlenir?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 23.07.2016
2.376
A+
A-

Ağız kokusuna sebep olabilecek birçok faktör mevcuttur. Ancak bu faktörlerden en önemli, buna yol açabilecek ciddi sağlık sorunlarıdır. Ağız kokusu patolojik ya da fizyolojik şekilde oluşabilir. Fizyolojik ağız kokusu; sindirim kanalında biriken gazlardan, dil sırtında üreyen bakterilerinden ya da beslenme alışkanlıklarından dolayı meydana gelir.Patolojik ağız kokusu ise gerçek ağız kokusu yani gerçek halitosistir.

BKZ: http://www.aktident.com.tr/tr/icerik/56/agiz-kokusu-nedir-nereden-gelir-nasil-onlenir

Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

  • Ağız ve diş bakımının yeterli yapılmaması
  • Ağız ve diş bakımının yanlış ürünlerle yapılması
  • Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar
  • Şeker hastalığı
  • Böbrek yetmezliği
  • Karaciğer yetmezliği
  • Metabolizma bozuklukları
  • Diyet yapma, aç kalma, ağız kuruması, oruç tutma gibi durumlar kötü bir ağız kokusuna sebep olabilir.

Ağız kokusu nasıl engellenir?

  • Dişlerin ve diş etlerinin korunması:

Dişlerde çürük olması, diş eti iltihaplanmalarının mevcut olması ağız kokusuna yol açan en yaygın sebeptir. Diş ve diş aralarında kalan besin artıkları zamanla çürümeye ve bozulmaya başlar. Bu durumda kötü koku oluşur. Dişin temizlenmemesi durumunda da diş çürümeye başlar ve bu durumda koku git gide artar.Diş ve diş eti hastalıkları da ağız içinde bakteri üremesine sebep olduğundan kötü bir kokuya neden olur. Bu yüzden rutin olarak diş hekimi ziyaretleri yapılmalı, diş sağlığına ve diş bakımına gereken özen gösterilmelidir.

  • Ağız içindeki eski protez ve köprüleri değiştirmek:

Eskiyen köprü ve protezler, besin artıklarının birikmesine yol açar. Bu sebeple de kötü bir ağız kokusuna yol açar. Bu durumda eskiyen protezlerin yenilenmesi gerekmektedir. Ağız kokusunu önlemenin ilk aşaması, dişlerin bakımının yapılması ve diş sağlığının korunmasıdır.

  • Sakız çiğnemek:

Tükürük salgısının azalması da ağız kokusuna yol açmaktadır. Örnek olarak, uyku halinde tükürük salgısı azalır. Bu sebeple de uyanıldığında kötü bir koku oluşur. Tükürük salgısını arttırmak için şekersiz sakız çiğnemek faydalı olabilir.

  • Bol bol su içmek:

Yaşın ilerlemesi, vücuttaki sıvının da azalmasına yol açar. Sıvı azalması sebebiyle dil kurumaya başlar. Bol bol su içmek, dil kuruluğunun önüne geçecek ve ağız kokusunun oluşmamasını sağlayacaktır.Bununla beraber su, ağız içinde üreyen bakterilerin minimum düzeyde tutulmasını sağlar. Bunun yanında tükürük salgısını arttıracağı için ağız kokusunu önler.

Diş ipi veya arayüz fırçası kullanmak:

Diş fırçalamak, ağız ve diş hijyeninin tamamen sağlanması için yeterli değildir. Diş aralarında kalan artıkların giderilebilmesi için düzenli olarak diş ipi veya arayüz fırçalarıkullanmak gerekmektedir.

Sigara içmemek:

Sigara kullanımı, dişlerde sigara lekesi denilen koyu renkli lekelerin oluşumuna yol açtığı gibi, ağız kokusunun da en yaygın nedenleri arasındadır. Diş eti hastalıkların oluşumuna yol açan sigara kullanımı, ağız kokusunun kalıcı olmasına yol açar.

Dili fırçalamak:

Dil, yapısı gereği, bakterilerin üremeye en müsait olduğu alandır. Bu sebeple de fırçalama işleminden sonra arkadan dışarıya doğru dil süpürülmelidir.

Gargara yapmak:

Ağız bakımı bir bütündür. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi veya arayüz fırçalarıkullanılmalı ve son olarak da gargara yapılmalıdır. Gargara, ağzın gün boyu korunmasını sağlayacaktır. Alkolsüz ve şekersiz gargaralar tercih edilmelidir.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.