AB Konseyi Başkanı Tusk, AB ve Türkiye arasında mart başında sığınmacı kriziyle ilgili özel zirve planladıklarını açıkladı. Almanya Başbakanı Merkel de zirvenin 5 ya da 7 Mart’ta yapılabileceğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ve Türkiye arasında mart ayı başında sığınmacı kriziyle ilgili özel bir zirve yapmayı planladıklarını söyledi.
AB Liderler Zirvesi’nin ilk gününün sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Tusk, zirveye Türkiye ile olan dayanışmalarını ifade ederek ve Ankara’daki saldırıyı kınayarak başladıklarını belirtti.
Önceliklerinin Türkiye ile üzerinde anlaşılan Ortak Eylem Planı olduğunu aktaran Tusk, “Başarılı olabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu yüzden de AB ve Türkiye arasında mart başında sığınmacı kriziyle ilgili özel bir zirve yapmayı planlıyoruz” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de düzenlediği basın toplantısında zirvenin 5 ya da 7 Mart’ta yapılabileceğini söyledi. Merkel, Türkiye ile düzenlenen en son zirvenin sonuçları kapsamında alınan tedbirlerin işe yarayıp yaramadığının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye ile AB arasındaki son zirve 29 Kasım’da yapılmıştı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı zirvede, yeni fasıllar açılarak üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması, vize serbestisi sürecinin hızlandırılması ve AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için başlangıç olarak 3 miyar euro’luk yardım yapmasına karar verilmişti.
AB Bakanı Volkan Bozkır, söz konusu yardımın şubat sonuna kadar yapılacağını ve ihtiyaç listesinin AB’ye sunulduğunu belirtmişti.
Almanya basını ise Türkiye’nin sığınmacılar için daha yüksek bir meblağ istediğini yazmıştı.
Uluslararası Göç Örgütü’ne göre geçen sene Avrupa ülkelerine 1 milyon sığınmacı girerken, 2016 yılında 16 Şubat’a kadar 78 bin 333’ü Yunanistan, 5 bin 987’si ise İtalya üzerinden olmak üzere 84 bin 320 sığınmacı Avrupa kıtasına vardı. 410’u ise denizde hayatını kaybetti.
AB Komisyonu, krize bir çözüm bulunmazsa Schengen’in riske gireceğini belirtiyor. Hâlihazırda İsveç ve Danimarka arasında yeniden başlayan sınır kontrollerinin yayılması bekleniyor. Son olarak Avusturya Başbakanı Werner Faymann, dün yaptığı açıklamada, İtalya ve Slovenya sınırında kontrolleri artırmak için talimat verdiklerini söylemişti.
Tusk, ocakta da AB ülkelerini uyararak 2 ay içinde krize bir çözüm bulunamaması durumunda, pasaportsuz dolaşmanın tarih olacağını belirtmişti. Ancak bu uyarılara rağmen AB üyeleri adım atmakta zorlanıyor.
Alınan kararlar uyarınca, İtalya ve Yunanistan’a ulaşan 160 bin sığınmacının diğer ülkelere yerleştirilmesi planlanırken, şu ana kadar 497’si üye ülkelerce kabul edildi.