6,5 milyon emekçi için toplu sözleşme dönemi başlıyor

6,5 milyon emekçi için toplu sözleşme dönemi başlıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 17.05.2021
Düzenleme: 18.05.2021 00:17
479
A+
A-

Türk-İş, 1 milyonun üzerinde kamu işçisi için hükümetle toplu sözleşme masasına oturacak. Ağustosta ise 2 milyonu emekli yaklaşık 5,5 milyon memur için görüşmeler başlayacak.

Memurlar, Emekli Sandığı emeklileri ve kamu işçileri için toplu sözleşme maratonu başlıyor. Görüşmeler sonunda 3.5 milyon memurun sosyal ve mali hakları, 2 milyon emekli memurun 2 yıllık zam oranları ve 1 milyonun üzerinde kamu işçisinin 2 yıllık mali hakları belirlenecek.

Kamuda toplu sözleşme maratonu işçilerle başlayacak. Ücretlerin haziran sonu temmuz ayı başında belirlenmesi bekleniyor. Bir önceki toplu sözleşmede, kamu işçilerine 2019’un ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için yüzde 4, 2020’nin ilk ve ikinci 6 ayı için ise yüzde 3’er ve enflasyon farkı oranında zam yapılması kararlaştırılmıştı.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın imza töreninde mikrofonu kapattığını düşünerek “Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle” demesi, yoğun tepkilere neden olmuştu.

ORTAK HAREKET EDİLECEK

Hak-İş’le birlikte ortak hareket etme kararı alan Türk-İş, hazirana kadar taleplerini içeren toplu sözleşme taslağını hükümete sunacak. Görüşmeler sonunda kamu işçilerinin iki yıllık maaş zammı ve sosyal hakları düzenlenecek. Diğer dönemlerden farklı olarak bu yıl toplu sözleşmeden taşerondan kadroya alınan kamu işçileri de yararlanacak.

KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURULDU

Yaklaşık 1 milyon 200 bin kamu işçisini bağlayacak olan toplu sözleşme için Türk-İş ve Hak-İş, hükümete ortak taslak sunma kararı aldı. Her iki işçi konfederasyonu henüz TİS taslağını kamuoyu ile paylaşmadı.

Görüşmeler öncesinde Türk-İş içerisinde sendikaların katılımı ile yine Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.

İŞÇİLERİN BAŞLICA TALEPLERİ

Kamuda toplu iş sözleşmesinin en önemli başlığı doğal olarak ücret zamları. Kamuda 3500 lira maaş alan çok sayıda işçi olduğunu belirten konfederasyonlar, geçim ücretinden çok uzak olan taban ücretin iyileştirilmesini istiyor. Bunun üzerine ise enflasyonun üstünde yüzdelik zam ve refah payı talep ediliyor. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre enflasyon yüzde 17. Son 6 ayın enflasyonu ise yaklaşık yüzde 10. İşçi tarafı, enflasyonun göz önünde bulundurularak ilk 6 aylık zam oranının yüzde 10’un üzerinde olmasında kararlı. Sonrasındaki 6’şar aylık dilimlerde de refah payı talepler arasında.

Kamu işçisinin öncelikli taleplerinden bir diğeri kıdem zammı. Eski işçiye kıdem zammı verilmesi isteniyor.

ESNEK ÇALIŞMA ENDİŞESİ

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan daha önce yaptığı açıklamada, pandemi döneminde zorlu bir zam süreci yaşanacağını belirterek, esnek çalışma modellerine ilişkin endişelerini dile getirmişti. Arslan, bu yılki kamu toplu iş sözleşme görüşmelerinin geçmiş yıllardan çok daha fazla işçiyi kapsaması ve eski taşeron işçilerin ilk kez toplu sözleşmeye dahil olmaları nedeniyle büyük önem taşıdığını anlatarak, “Bu görüşmelerden özellikle kadroya yeni geçen işçilerin beklentisi çok büyük. Pandemide zor bir süreç olacak. Keşke belediye işçileri için de toplu görüşme yapılabilse” demişti.

MEMURLAR AĞUSTOSTA MASAYA OTURACAK

Memurların ve memur emeklilerinin 2 yıllık mali ve sosyal haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri ise 1 Ağustos’ta başlayıp 30 Ağustos’ta sona erecek. Görüşmeler sonunda memur ve memur emeklilerinin 2022 ve 2023 yıllarında alacakları 6’şar aylık dilimler halindeki 4 ayrı zam oranları açıklanmış olacak. Memur zamları ocak ve temmuz aylarında yapılıyor.

Toplu sözleşme sadece memur emeklileri için yapılıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Ancak işçi emeklileri de toplu sözleşme masasına dahil edilmeyi talep ediyor. / DUVAR

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.