15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sunduğu rapor kayboldu. CHP'li Özgür Özel, "15 Temmuz konusunda kamuoyundaki bir takım şüpheleri güçlendiren bir tutum olarak görüyoruz" dedi.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, ‘yazılı soru ve Meclis araştırması önergeleri ile kanun teklifi iadelerine ve kanun tekliflerinin komisyonlara havale işlemlerine ilişkin’ verdiği soru önergesinde 15 Temmuz raporunun kaybolduğu cevabını aldı. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu”nun 12 Temmuz 2017 tarihinde eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sunulan darbe raporuyla ilgili “Başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktır” görüşünü bildirdi.
Soru önergesine yanıt veren Bilgiç, “Rapor tekemmül etmediğinden 26. Yasama Dönemi içinde bastırılarak dağıtılamamıştır. Komisyon tarafından tekemmül ettirilerek başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Özel, devlette devamlılığın esas olduğunu belirterek, “Önceki TBMM Başkanı’nın bizzat elden teslim aldığı bir raporun başkanlığa sunulmadığını söylemek çok şaşırtıcı. O raporun nerede olduğu konusunda doyurucu bir açıklama yapılmak zorundadır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın komisyon çalışmalarının bitirilmesi talimatı verdiğine işaret eden Özel, “Aradan geçen 3 yıla karşın bu raporun yayınlanmamış olmasını, 15 Temmuz konusunda kamuoyundaki bir takım şüpheleri güçlendiren bir tutum olarak görüyoruz. Bu tutumu anlamak mümkün değil. Bu raporun yayımlanmaması, 15 Temmuz ile ilgili bazı gerçeklerin irdelenmesine saraydan uzanan bir elin engel olduğu yönündeki iddiaları da tescil etmiştir” diye konuştu.
RAPORUN SUNULMASI İKİ YIL ÖNCE GÜNDEM OLMUŞTU
Öte yandan kaybolan raporun teslim edildiği gün Meclis’in resmi sitesi ve Anadolu Ajans’ı konuyu haberleştirmişti. Komisyon Başkanı ve 26. Dönem AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek ile bazı komisyon üyeleri dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın makamına gitmişti. CHP Darbe Komisyonu Raporu’na yapılan eklemelerin çıkarılması için TBMM Başkanlığı’na başvurmuştu. Rapora, muhalefet şerhi yazıldıktan sonra, “CHP’nin, FETÖ ile amaç birliği içinde olduğu ve FETÖ’yü cesaretlendirdiği” yönünde değerlendirmeler tepki toplamıştı.