BioNTech’in kurucu ortağı Uğur Şahin, korona virüsünün evrim geçirmeye devam edeceğini, yeni ortaya çıkabilecek bir mutasyon karşısında mevcut aşıların etkili olmayabileceğini söyledi.
mRNA teknolojisiyle Covid-19’a karşı aşı geliştiren BioNTech şirketinin Üst Yöneticisi (CEO) ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, korona virüsünün mutasyona uğraması nedeniyle önümüzdeki yılın ortalarında farklı bir aşı formülüne ihtiyaç duyulabileceğini söyledi. Şahin, zaman içinde insan vücudunun bağışıklık savunmasından kaçabilecek mutasyonların çıkabileceğini belirterek, “Bu sene farklı bir aşıya hiç gerek yoktu. Fakat önümüzdeki yılın ortalarına gelindiğinde durum farklı olabilir” dedi.
Financial Times gazetesine konuşan Şahin, Delta varyantı başta olmak üzere şu an dolaşımda olan Covid-19 varyantlarının daha bulaşıcı olmakla beraber, mevcut aşıların etkisini azaltacak kadar farklı olmadığını vurguladı. Şahin, güçlendirici dozların ana varyantlarla başa çıkabildiğini söyledi.
Ancak Şahin, virüsün nihayetinde aşının sağladığı bağışıklık tepkisinden kaçabilecek mutasyonlar geliştireceğini, bu durumun da yeni virüs türüne özel tasarlanmış yeni aşılar gerektireceğini belirtti. Şahin, “Bu virüs kalacak ve daha da adapte olacak. Bağışlıklık sisteminin, bir sonraki nesil virüsle mevcut virüse kıyasla daha kolay başa çıkacağını varsaymak için bir sebebimiz yok. Bu sürekli bir evrim ve o evrim daha yeni başladı” diye konuştu.