Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ağır bedeller ödedik, ama güzel günlere çok ama çok yaklaştık. Cuma gününden itibaren 18 yaşından gün almış olan herkes aşı için randevu alabilecek” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Koca, “Cuma gününden itibaren 18 yaşından gün almış olan herkes aşı için randevu alabilecek” dedi.
Bakan Koca şunları kaydetti: “18 yaş altını aşılamak için Bilim Kurulu dünyadaki uygulamaları değerlendiriyor. Ülkelerden ülkelere farklı yaklaşımların olduğunu biliyoruz. Daha bir netliğimiz yok. Ancak 18 yaş altı kronik rahatsızlığı olan çocuklarımızı aşılamaktan yanayız.”
Fahrettin Koca, 18 yaş altı kronik rahatsızlığı ve ek hastalığı olan gençleri de 1 hafta 10 gün içinde aşılamaya başlayabileceklerini de bildirdi.
Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:
BU BÖLÜMDE ÇOK CANIMIZ YANDI: Salgını dört döneme ayırıyoruz. İlki, salgına hazırlık dönemiydi. Ülkemizdeki ilk vakayı hastalık ortaya çıktıktan üç ay sonra gördük. İkinci bölüm ise virüsten nasıl korunacağımızı öğrenme dönemiydi. Üçüncü dönem ise hastalıkla mücadele dönemiydi. Salgın ilerledikçe, hastaları nasıl tedavi edeceğimizi öğrenmeye başladık. Bu bölümde çok canımız yandı, yeni düşmana büyük kayıplar verdik.
Dördüncü bölüm ise salgının kontrolünü ele alarak aşılama programımızın başladığı, salgının gerileyip insanlığın ve bilimin kazanmaya başladığı aşama. Şu an bu aşamadayız ve salgının kısa sürede son bulacağına inancım tam.
KURTULMANIN EŞİĞİNDEYİZ: Salgınla karşılaşmadan önlemler aldık, salgından toplumumuzu korumak için tedbirler aldık ve şimdi de aşıyla salgından kurtulmanın eşiğindeyiz.
KAYIP BUNDAN DAHA BÜYÜK: Salgın sebebiyle 50 binden fazla vatandaşımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri nedeniyle yaşadığımız kayıp bundan çok daha büyük. Bu durumun temel sebebi salgın dışında sağlık hizmetinin yavaşlaması ya da vatandaşlarımızın salgın dışındaki sebeplerden hastaneye gitmelerinden imtina etmeleridir. Biz Covid-19 ölümlerini DSÖ’nün belirlediği kriterlere göre tespit edip 50 bin kaybımız var derken, dolaylı nedenlerle en az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik. Üzücü olan, hastalığı geçirmiş kişileri hastalığın bıraktığı hasarlar ile neyin beklediği konusudur.
CANLARI SAĞOLSUN: Dünyanın en hızlı aşılama programlarından birini yürütüyoruz. ‘Günde 1.5 milyon doz aşı yapabiliriz’ dediğimde inanmıyorlardı. Canları sağ olsun.
GÜZEL GÜNLERE ÇOK YAKLAŞTIK: Ağır bedeller ödedik, ama güzel günlere çok ama çok yaklaştık. Lütfen herkes aşısını olsun.
3-4 KATI ÖLÜM BEKLENMEKTEDİR: Hastalığı geçirdikten 45 gün sonrasında 65 yaş üzerinde vefatın iki kattan fazla arttığını tespit ettik. Gelecek 3 yıl bu hasarı telafi etmekle geçecek. Gelecek üç yıl boyunca ne tür yan rahatsızlıklar çıkacağı öngörülemese de 3-4 katı fazla ölüm beklenmektedir. Bu son derece hazin bir tablodur. Özellikle şu dönemde hızla 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımızı aşılamak istiyoruz. Bunu ne kadar erken yapabilirsek toplumsal bağışıklığı o kadar hızlı sağlamış olacağız. Cuma gününden itibaren 18 yaşından gün almış olan herkes aşı için randevu alabilecek.
HEDEF BAYRAMA KADAR NÜFUSUN YÜZDE 70’İ: Nüfusun en az yüzde 70’inin, 55 milyona yakın vatandaşımızın Kurban Bayramı’na kadar en az bir doz aşılanmış olmasını sağlamak istiyoruz.
AŞI MİKTARLARI: 100 milyon doz Sinovac aşısının gelmesi gerekiyordu. Gelen miktar 34 milyon. Biontech’ten 4.5 milyon doz aşı geldi. 30 milyona tamamlanması temmuzun ilk 4 gününü bulabilir. 400 bin doz geldi Sputnik V aşısı geldi. Pazartesi ve salı günü 5 milyon doz aşı daha gelecek.
40 BİN 800 KİŞİ ÜZERİNDE FAZ-3 ÇALIŞMASI YAPILACAK: Yerli aşının Faz-3 çalışması 29 merkezde 40 bin 800 kişi üzerinde yapılacak. Macaristan, Azerbaycan, Kırgızistan’da da Faz-3 çalışması yapılmış olacak. İlave birkaç ülkeyi daha katmaya çalışıyoruz, görüşmeler devam ediyor.
TOPLAM 16 İLDE DELTA VARYANTI GÖRÜLDÜ: Delta Plus’ı ülkemizde tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgili 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Yoğunluklu olarak İstanbul’da görüldü. Delta varyantında iki doz aşının daha etkili olduğu biliniyor. Gelecek süreçte iki aşı arasındaki 6 haftalık süreyi 4 haftaya çekebiliriz.
ZORUNLU OLMADIKÇA KISITLAMA İSTEMİYORUZ: Bazı ülkelere karantina uyguluyoruz 14 gün olarak. 1 Temmuz itibarıyla bunu biraz daha detaylandırmış olacağız, belki bazı ülkelerde yasak koymak da gerekebilir. Önümüzdeki dönemde zorunlu olmadıkça kısıtlama uygulamak istemiyoruz. Herkesin kendi güvenlik çemberini almasını istiyoruz. Daha hassas olmalarını talep ediyoruz. Aşı konusunda vatandaşımızı ikna etme çabası içinde olacağız. Vatandaşımız bu süreçte aşıya olması gerektiği kadar rağbet etti. Yüzde 80’in üzerinde bir aşılama olacağına inanıyorum. Aşı konusunda ciddi bir sorunun olmadığına inanıyorum. Gerekirse mobil ekiplerimizi artırarak vatandaşlarımızı ikna etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” / DUVAR