ABD’de İsrail’in Gazze’deki orantısız saldırılarına tepki göstermeyen Joe Biden’a kenti partisi Demokratlar arasından gelen eleştiriler artıyor.
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’deki orantısız saldırıları karşısındaki tavrı nedeniyle kendi partisi içinde sert eleştirilerle karşı karşıya. Partinin ilerici kanadından giderek daha fazla isim, Biden’ın insan haklarına bağlılığını sorguluyor ve İsrail’e baskı yapmak için daha fazla adım atmasını talep ediyor.
CNN International, “Biden İsrail-Filistin ihtilafı konusunda kendi partisinde öfke dolu bir çatlakla karşı karşıya” başlıklı haberinde şu ifadeler kullanıldı: “Toplumsal ve ırksal adalete bağlılığını programınının ana parçalarından biri haline getirmiş bir parti için kamuoyu önünde can sıkıcı bir kavga yaşanıyor. ABD kendi ırkçılık tarihini yeni yollardan ele almaya başlarken ve Siyahların Hayatı Önemlidir hareketini ana akım olarak benimserken, İsrail’in Filistinlilere yaklaşımında apartheid görenlerin sayısının arttığı liberal kanat benzer adalet kurallarının dış politikaya da uygulanmasını istiyor.”
Joe Biden’ın geçtiğimiz hafta “İsrail’in kendini savunmaya hakkı var” açıklamasının ardından, Demokrat Parti içinde sesi giderek yükselenlerin başını Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez ve Rashida Tlaib çekiyor. Donald Trump’ın ırkçı yönetimi sonrasında Biden’ın Beyaz Saray’a gelişini kutlayan bir dizi Müslüman örgüt de boykot kararı almış durumda.
Vermont Senatörü Bernie Sanders önceki gün New York Times için kaleme aldığı makalede, ABD’nin İsrail’deki Benyamin Netanyahu hükümetini savunmaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Sanders, “İsrail’e her yıl yaklaşık 4 milyar dolar yardım gönderdiğimiz Ortadoğu’da artık, Benyamin Netanyahu’nun sağcı hükümetini, demokratik olmayan ırkçı davranışlarını savunamayız” dedi.
Sanders Washington’ın, hem sivillerin korunması konusundaki uluslararası yasalar hem de Amerikan askeri yardımının insan hakları ihlalleri için kullanılmamasını öngören ülke içi yasalarla uyumlu şekilde politika değiştirmesi gerektiğini yazdı; “Netanyahu İsrail’de 10 yıldan uzun süren sağcı iktidarı boyunca giderek daha hoşgörüsüz ve otoriter hale gelen ırkçı bir milliyetçilik türünü yerleştirdi. ABD yeni başkanıyla şu an, dünyaya karşı adalet ve demokrasiye dayalı yeni bir yaklaşım geliştirme şansına sahip” ifadelerini kullandı.
Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, perşembe günü yaptığı duygusal konuşmada ‘İsrail’in var olma hakkı’na atıfla “Filistinlilerin hayatta kalma hakkı var mı?” diye sordu.
Ocasio-Cortez, İsrail’in Gazze’de Associated Press ve El Cezire medya kuruluşlarının kullandığı binayı vurmasını da Twitter’dan eleştirdi. Binanın yıkılma görüntülerini “Bu, ABD’nin desteğiyle yaşanıyor” diyerek paylaşan Ocasio-Cortez, “ABD Birleşmiş Milletler’in ateşkes çağrısını veto etti. Eğer Biden yönetimi bir müttefikine karşı gelemiyorsa kime karşı gelebilir? İnsan hakları için güvenilir bir şekilde sesini yükseltebilir?” diye sordu.
Filistinli göçmen bir aileden gelen Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib ise geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada Demokratları İsrail’in apartheid yöntemlerine karşı seslerini yükseltmeye çağırdı, “Bizler adalet arayanlarız. Ve her tür baskıya karşı mücadelemizden pişman değiliz. Ve meslektaşlarım, İsrail’in apartheid hükümetine ne kadar para gönderirseniz gönderin, Filistinliler bir yere gitmiyor” dedi.
Tlaib, İsrail’in Gazze’deki medya binasını vurmasını da “İsrail, apartheid’ın başkomutanı Netanyahu’nun başını çektiği savaş suçlarının dünya tarafından görülmemesi için medyayı hedef alıyor. Dünyanın, bebeklerin, çocukların ve ebeveynlerinin öldürüldüğünü görmemesi için. Filistinlilerin katledildiğini görmemesi için” diyerek eleştirdi.
Biden’a bir tepki de, Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi olan Demokrat Senatör Chris Van Hollen’dan geldi. İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinli aileleri evlerinden tahliye etme planlarının ulusararası yasaları ihlal ettiğini vurgulayan Van Hollen, “Eğer Biden yönetimi hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını dış politikasının merkezine yerleştiriyorsa, şu an çekingen açıklamaların zamanı değil” ifadelerini kullandı.
ABD’nin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu olan Amerika İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) ise Beyaz Saray’ın bugün gerçekleşmesi planlanan sanal Ramazan Bayramı kutlamasını boykot kararı aldı. CAIR açıklamasında, “İsrail’in apartheid hükümetinin masum erkek, kadın ve çocukları ayrım yapmaksızın bombalamasına yardım eden, iştirak eden ve bunu meşrulaştıran Biden yönetimiyle vicdanımız rahat bir şekilde Ramazan Bayramı’nı kutlayamayız” denildi.