Iraklı Kürt lider Mesud Barzani, Halepçe katliamının 33’üncü yıldönümü için paylaştığı mesajda, Bağdat’taki merkezi yönetimi eleştirdi. Barzani, “Kürdistan halkına karşı soykırımdan sonra bile Irak’ta şoven düşüncenin hâlâ hâkim olması ve Kürdistan halkının haklarının reddedilmeye devam etmesi sahiden de utanç verici” dedi.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin eski başkanı, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) lideri Mesud Barzani, Halepçe katliamının 33’üncü yıldönümü vesilesiyle paylaştığı mesajda Bağdat yönetimini eleştirdi. Barzani, ‘Irak’ta şoven düşüncenin Halepçe katliamından ve soykırımdan sonra bile’ varlığını sürdürmesini ‘utanç verici’ diye niteledi.
Twitter’dan açıklama yapan Mesud Barzani, “Halepçe’nin kimyasal silahlarla bombalanmasından ve Kürdistan halkına karşı soykırımdan sonra bile Irak’ta şoven düşüncenin hâlâ hâkim olması ve Kürdistan halkının haklarının reddedilmeye devam edilmesi sahiden de utanç verici” ifadelerini kullandı.
Saddam Hüseyin’in 1986-1988’deki ‘Enfal Harekâtı’nda, 182 bin Kürt sivil ölmüş, çok sayıda sivil de kaybedilmişti. Saddam Hüseyin yönetimi 16 Mart 1988’de de, peşmergenin savaşta İran’ın tarafında yer almasını gerekçe göstererek, Halepçe’ye kimyasal silah saldırısı düzenlemiş, kadın ve çocuklar dahil 5 bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti. 10 bin kişinin yaralandığı katliamın ardından, bugün hâlâ birçok kişi kimyasal silah kaynaklı yaralanmaların acısını çekiyor. Irak Yüksek Mahkemesi 2010 yılında verdiği bir kararda, Halepçe katliamını bir ‘soykırım eylemi’ olarak niteleyip, ‘Kürt halkının hafızasında kalıcı bir yara açtığını’ teslim etmişti. / DUVAR