Covid-19 salgınının nasıl ortaya çıktığını araştırmak için Çin’e giden DSÖ uzmanları, korona virüsünün çıkış noktası olarak kabul edilen Wuhan’daki Huanan Balık Pazarı’nda incelemelerde bulundu. Ziyaret, özel güvenlik önlemleri altında gerçekleşti.
Korona virüsü salgının nasıl ortaya çıktığını araştırmak üzere bir süredir Çin’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları incelemelerini sürdürüyor. DSÖ uzmanları bugün, salgının ortaya çıktığı Wuhan kentinde Ocak 2020’den beri kapalı olan Huanan Balık Pazarı’nda incelemelerde bulundu. Çinli bekçilerin, uzman ekip için balık pazarının kilitli kapılarını açtığı, ekibin otomobillerle içeri girmesinin hemen ardından da yeniden kapattığı belirtildi.
DSÖ uzmanları yaklaşık iki hafta önce Wuhan’a gitmiş ve kurallar gereği iki hafta karantinada kalmıştı. 14 günlük karantina süresi perşembe günü dolan uzmanlar öncelikle ilk Covid-19 hastalarının tedavi edildiği Wuhan’daki bir hastaneyi ziyaret etti.
Pandemiye dönüşen korona virüsü salgınının ilk vakaları 2019 yılında Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı. Bazı araştırmacılar SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni tip korona virüsünün, Huanan Balık Pazarı’nda yarasalardan insanlara bulaşmış olabileceği tezini savunuyor. Ancak hangi hayvanın virüsün insanlara bulaşmasında aracı rolü oynadığı henüz bilinmiyor. DSÖ ekibinin Çin’deki araştırmalarının bu sorunun yanıtının bulunmasına katkı sağlaması bekleniyor.
Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, dünya genelinde korona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 220 bin 757’ye yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 102 milyon 615 bin 797 olarak kayda geçti. Son dönemde virüsün daha hızlı bulaştığı açıklanan varyantlarının da ortaya çıkması pandemiye ilişkin endişelerin büyümesine ve birçok ülkenin karantina önlemlerini sıkılaştırmasına neden oluyor. (DW Türkçe)