Kürt Demokrat Partisi (KDP) adıyla yeni bir parti kurmak için İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapıldı. Kuruluş belgeleri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca incelemeye alınan partinin yöneticilerine, partinin kuruluşu anlamına gelen “alındı belgesi” henüz verilmedi. Teşkilatlanma çalışmalarına başladıklarını söyleyen KDP Genel Başkanı Reşit Akıncı, “Muhafazakâr siyasetçiler tarafından kurulan bir partinin Cumhur İttifakı’nı destekleyeceği gibi bir şey çıkmış. Bu bizi bağlamıyor” dedi.
Siyasi parti kurma çalışmalarına başlayan Kürt Demokrat Partisi’nin İçişleri Bakanlığı’na yaptığı başvuru, siyasi parti kurulma aşamasında son mercii olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Yargıtay’ın kuruluş sürecine ilişkin dosyalarını incelemeye devam ettiği KDP’nin Genel Başkanı Reşit Akıncı, Yargıtay tarafından ‘alındı’ belgesinin taraflarına henüz ulaşmadığını söyledi.
Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, 18 Kasım tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla HDP’ye karşı Cumhur İttifakı’nı destekleyen Kürt siyasetçilerin kurduğu bir partiyi işaret etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı bir yayında, “İktidar HDP’yi yanına çekemeyince ikinci bir parti kurup HDP’yi parçalayabilir miyiz arayışı içinde” sözlerinin ardından dikkatler kuruluş çalışmaları devam eden KDP’ye çevrildi. KDP Genel Başkanı Akıncı, “Muhafazakâr siyasetçiler tarafından kurulan bir partinin Cumhur İttifakı’nı destekleyecek gibi bir şey çıkmış. Bu bizi bağlamıyor. Bizim ne öyle bir talebimiz olmuş ne de Cumhur İttifakı’ndan bize öyle bir talep gelmiştir. Bu bizim dışımızda gelişen bir olaydır” dedi.
26 Şubat 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na siyasi parti kurmak için başvuru yapmak istediklerini, pandemi nedeniyle belgelerin alınmayacağı yanıtıyla karşılaştıklarını belirten Akıncı, İçişleri Bakanlığı’na yapılan başvuru sürecini şu ifadelerle anlattı:
“Bakanlık pandemi dönemi olduğu için belgelerimizin alınmayacağını mail ile evraklarımızın gönderilmesini istedi. Biz maille gönderdik. Yaklaşık 50 günlük süreç geçtikten sonra numara paylaştılar fakat onlardan yanıt alamadık. Sonra tekrar noterin mailinden evraklarımızı mail attık. Aradan bir ay geçtikten sonra evraklarımızın teslim alındığını öğrendik. Fakat akıbeti hakkında bilgi sahibi olamadık. Bize verilen numara uzun süre cevap vermedi, cevap verildiğinde bu işe bakan kişinin Covid olduğu söylendi. Türlü türlü bahaneler ürettiler. Sonraki süreçte ben CİMER’e şikâyet maili attım. Müracaatımızın olduğunu dönüş yapılmadığını dile getirdim. CİMER sitesinden mail atıldı ve iletildiğini dosyaları bir numaradan takip edebileceğimiz söylendi. Sonrasında İçişleri Bakanlığı’ndan verilen numarayı tekrar aradım ve dosyaların alındığını dosyaların Yargıtay’da olduğunu söylediler.”
Siyasi Partiler Kanunu’nun beşinci maddesini hatırlatarak her Türkiye vatandaşının önceden izin almaksızın parti kurma hakkına sahip olduğunu belirten KDP Genel Başkanı Akıncı, “Biz de belgelerimizi tamamladık ve teşkilatlarımızı açmaya başladık. Artık Yargıtay ne zaman alındı belgemizi verir bilemiyoruz” dedi.
Yargıtay aşamasının kısa süreli bir süreç olmadığını belirten Akıncı, “Yargıtay partinin tüzük ve programını inceler. Orada anayasaya ya da kanunlara aykırı bir şey olmadığı zaman gelin ‘alındı’ belgenizi alın der. Fakat tüzük ve programında kanunlara aykırı bir şey varsa size mail atarlar aksi takdirde dava açılacağını söylerler. Bize de henüz öyle bir mail gelmedi. Şu anda Yargıtay tarafından alındı belgemizin verilmesini bekliyoruz. Süreci takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Siyasi Partiler Kanunu’nun 96’ncı maddesinde siyasi partilerin kullanamayacağı adlara ilişkin, “Komünist, anarşist, faşist, teokratik, nasyonal sosyalist, din, dil, ırk, mezhep ve bölge adlarıyla veya aynı anlama gelen adlarla da siyasi partiler kurulamaz veya parti adında bu kelimeler kullanılamaz” deniyor. Parti adında geçen “Kürt” ifadesinin onaylanamaması durumunda izlenecek yolu ise Akıncı şu ifadelerle anlattı:
“İsterseniz Kürdistan, isterseniz çok özür diliyorum PKK adıyla bir siyasi parti açıyorum diyelim, o dosyalar alınmak zorundadır. Çünkü önceden izin alınmaksızın diyor. Ama bunu Yargıtay’a gönderiyor. Karar verecek mercii Yargıtay. Yargıtay bunu kabul eder mi etmez mi ayrı bir konu. Edilmezse yargı sürecini takip edeceğiz. Parti teşkilatlarımızı kapatamazlar dava açarlar ancak. Biz de süreci takip edeceğiz. Şu anda beş altı tane parti hakkında kapatma davaları açılmış. Bu bizim hakkımızda da açılabilir. Bu sonraki aşama. Bu ancak Yargıtay’ın karar vereceği bir aşama.”
Diyarbakır’da teşkilat çalışmalarına başladıklarını ve 14 Aralık tarihinde Diyarbakır’daki İl binasının açılışını yapacaklarını belirten Akıncı, “Van, Tunceli, Adıyaman teşkilatlarımız hazır. Yılbaşından önce bu 4 il teşkilatlarımızı açıp kongrelerimizi yağacağız. Türkiye’nin her tarafında teşkilatımızı açmayı düşünüyoruz” dedi.
Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın Cumhur İttifakı’nı destekleyen HDP’ye alternatif bir parti kurulacağı sözlerini hatırlattığımız Akıncı, “HDP’ye alternatif bir parti misiniz?” sorumuza şu ifadelerle yanıt verdi:
“Biz Mele Mustafa Barazani’nin çizgisinde olan, muhafazakâr Kürtlerden oluşan bir partiyiz. Bizim HDP’yle, CHP’yle AK Parti’yle alternatif olacak bir şeyimiz yok. Bir düşüncemiz yok. Savcı Sayan bizi mi kastederek söylemiş ya da başka bir şeyden haberi var mı bilmiyorum. Muhafazakâr siyasetçiler tarafından kurulan bir partinin Cumhur İttifakı’nı destekleyecek gibi bir şey çıkmış. Bu bizi bağlamıyor. Bizim ne öyle bir talebimiz olmuş ne de Cumhur İttifakı’ndan bize öyle bir talep gelmiştir. Bu bizim dışımızda gelişen bir olaydır.” / DUVAR