AK Parti’nin teklifiyle 6. kez Varlık Barışı düzenlemesi için düğmeye basıldı. Verilere göre Varlık Barışı ile 2010 yılında 47,3 milyar TL, 2013 yılında 69 milyar TL sisteme girerken bu rakam 2018 yılında 16 milyar TL, 2019 yılında 17 milyar TL oldu.
Türkiye’ye getirilerek milli ekonomiye kazandırılması” amacıyla yapıldığı açıklanan “Varlık Barışı” düzenlemesi 6. kez Meclis gündeminde. Daha önceki düzenlemede söz konusu varlıklardan yüzde 1 vergi alınırken son teklifte bu da sıfırlandı.
AK Parti’nin istihdam, borç yapılandırma ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı teklifte yer alan Varlık Barışı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışmalara neden oldu. Muhalefet milletvekilleri sık sık yapılan bu düzenlemeden elde edilen faydayı ve verileri talep etti. Bunun üzerine teklif sahibi AK Parti Milletvekili Cemal Öztürk verileri paylaştı.
Buna göre 2019 yılında yapılan varlık barışı düzenlemesinde 17 milyar Türk Lirası para geldi, bundan 170 milyon vergi elde edildi. 2018 yılında 16 milyar TL’den 126 milyon vergi elde edildi. 2013 yılında sisteme 69 milyar TL girerken 1,4 milyar TL vergi elde edildi. 2010 yılında ise 47,3 milyar TL beyan edilirken 1,6 milyar TL vergi alındı.
Varlık Barışı düzenlemesi her getirildiğinde “kara para teşviki-aklanması” tartışmalarını da berberinde getiriyor. Komisyonda bununla ilgili eleştirilere yanıt veren AK Partili Öztürk, “Suç işlenerek elde edilen kazancın affedilmesi, böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Suç işlenerek kazanılan para Türkiye’de farklı yöntemlerle takip ediliyor; bununla ilgili MASAK var, çeşitli kurumlar var ama burada yapmış olduğumuz şey kaynakların sisteme girişi” dedi.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş da MASAK ve üyesi olduğu Uluslararası FATF’in kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadele ettiğini belirterek, “Kara paranın aklanması konusu çok çok ciddiye alınan bir konudur. Bizim varlık barışımızda, paranın Türkiye’ye gelmesi veya Türkiye’deyken kayıtlara geçmesinde en temel şartımız mükellef olması, Türk vatandaşının gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması, eğer mükellef değilse mükellef yapıyoruz. Kara para aklama böyle olmaz yani adamın bütün geçmişini, her şeyini kayıt altına alıyoruz. Böyle kara para aklayan bir insan, kanun dışı bir insan gelip kendini kanuna bu şekilde deklare etmez diye düşünüyorum. Dolayısıyla, kara para aklama konusunda çok iyi bir yerdeyiz ülke olarak” dedi. (DUVAR)