HDP’nin 23 Şubat’ta yapacağı kongre için hazırlıklar sürüyor. Partiyi bir sonraki seçime taşıyacak kadroların belirleneceği kongrede “İktidarın demokratik bir dönüşümle değiştirilmesi adımlarının ortaklaştırılması zamanı” denilerek “demokrasi ittifakının güçlendirilmesi” mesajı verilecek. “Türkiye partisi” vurgusu yapılacak kongre için Davutoğlu ve kuruluşu tamamlanırsa Babacan’ın partisine de davetiye gönderilmesi bekleniyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) 23 Şubat’ta yapılacak 4’üncü Büyük Olağan Kongre’ye hazırlanıyor. Kongreler her siyasi parti için hem politikaları gözen geçirme hem de parti kadrolarını yenileme imkanı sunuyor. HDP kongresinin politik mesajları da “Şimdi değişim zamanıdır. Bu iktidarın demokratik bir dönüşümle değiştirilmesi adımlarının ortaklaştırılması zamanıdır” denilerek “demokrasi ittifakının güçlendirilmesi” olacak. Türkiye partisi olma noktasında fikir birliğinin ifade edileceği kongrede HDP’yi bir sonraki seçime taşıyacak kadrolar da büyük ölçüde yenilenecek. Kongreye iktidar bloku dışında eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi’nin de aralarında bulunduğu birçok siyasi partinin davet edilmesi bekleniyor.
‘İKTİDARIN DEĞİŞTİRİLMESİ ADIMLARININ ORTAKLAŞTIRILMASI ZAMANI’
HDP, 4’üncü Olağan Kongre hazırlıkları kapsamında bölge toplantıları, kadın gençlik konferansları yaptı. En son politik tartışmalar 24-25 Ocak’ta Ankara’da düzenlenen 3. Büyük Konferans’la tamamlandı. 23 Şubat’ta yapılacak kongrede delegelerin onayına sunulduktan sonra hayata geçecek kararların içinde, “Demokrasi İttifakı ve Genişleme” başlıklı 1 no’lu karar önümüzdeki dönem açısından önem taşıyor. AK Parti-MHP iktidarında Türkiye’nin ağır bir siyasal kriz yaşadığı belirtilen kararda, krizden çıkışın umudu büyütecek ve topluma güven verecek bir demokrasi ve adalet mücadelesi, insanların kendilerini içinde hissedecekleri bir demokrasi hamlesi ile mümkün olduğu belirtiliyor. Asgari demokratik müştereklerde buluşabilecek bir “Demokrasi İttifakı”nı oluşturmayı öncelikli görev olarak önüne koyan ve bunun çağrısını yapan HDP kararında, örgütsel genişleme çalışmasının acilen başlatılacağı belirtilerek, “Şimdi değişim zamanıdır. Bu iktidarın demokratik bir dönüşümle değiştirilmesi adımlarının ortaklaştırılması zamanıdır. Partimiz, Türkiye demokrasi güçlerinin yeni dönemde halklar için bir alternatif olabilmesi yönünde inisiyatif alma, kurucu bir rol üstlenme konusunda kararlıdır” deniliyor.
‘KONGRENİN TEMASI GÜÇLÜ DEMOKRASİ İTTİFAKI OLACAK’
Meclis’te Gazete Duvar’ın da aralarında bulunduğu bir grup gazetecinin kongre süreciyle ilgili sorularını yanıtlayan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 23 Şubat’ta gerçekleşecek olan HDP kongresinin ana temasının HDP 3. Büyük Olağan Konferans sonuç bildirisinde de yer alan ‘güçlü demokrasi ittifakı’ olacağını söyledi. Oluç, “Biz artık bu iktidarın değişme zamanının geldiğini düşünüyoruz. İktidar artık yönetemiyor, her tarafından lime lime dökülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemi demokratik değişim dönemi diye tarif ediyoruz. HDP olarak bu sürecin bir önemli parçası, aktörü, burada rol almaya niyetli olan bir parti olduğumuzu deklere ediyor, bu ülkenin demokratik yönetimine talip olduğumuzu söylemiş oluyoruz. Bu iddiayla önümüzdeki dönem politika yapacağız” dedi.
‘TÜRKİYE PARTİSİ OLMA KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİ VAR’
Demokrasi ittifakı kapsamında Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday çıkarma olasılığı ile ilgili konuşan Oluç, “Bazı şeyleri konuşmak için çok erken ama aldığımız kararla önümüzdeki dönem bu politik zeminde olan herkesle birlikte hareket edebiliriz” dedi. İktidarın HDP’yi bir bölge partisi haline getirmek için uğraştığına dikkat çeken Oluç, “Bütün örgütlerimizin, yapılarımızın, bu konuda hangi kavramı kullanırsanız kullanın Türkiye partisi olmak ya da Türkiye siyaseti yapmak konusunda çok net bir fikir birliği var. Asla bölgeye sıkışmak yani bir Kürdistan coğrafyasına sıkışmak değil tam tersine Türkiye’nin her yerinde örgütlenmek her yerinde Türkiye’nin bütün sorunlarını ele almak, bütün sorunlara çözüm önerileri üretmek gibi bir iddiayla demokrasi ittifakı kararını aldık” dedi.
EŞ BAŞKANLAR DEVAM EDECEK Mİ?
2 yıl önce yapılan 3. Olağan Kongrede ilk kez seçilen HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yeniden aday olup olmayacağı merak konusu. Parti kulislerinde tüzükte 2 dönem kuralına dikkat çekilerek iki eş genel başkanın da devam edebileceği konuşuluyor. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise, bu konunun henüz ele alınmadığını, parti kurullarında tartışılmadığını söyledi.
2-3 KİŞİ DIŞINDA 2 DÖNEM KURALI UYGULANACAK
Seçimlerin blok listeyle yapılacağı kongrede eş genel başkanlar ve parti meclisi adaylarını belirlemek için Mutabakat Komisyonu kuruldu. Komisyona aday başvuruları da alınmaya başlandı. Mutabakat Komisyonu, gelen başvuruları değerlendirerek bir aday listesi oluşturacak. HDP tüzüğünde “en çok iki dönem üst üste görev alınabilir” hükmü bulunuyor. Şu an mevcut yönetim organlarında bu kapsama giren yaklaşık 40 yönetici var. Oluç, parti hafızasının korunması ve bazı başka nedenlerle sadece 2-3 kişi için bu kuralın esnetilebileceğini belirtti. Ancak kadın kotası yüzde 50 olarak uygulanmaya devam edilecek. Bu arada aday listesiyle ilgili cezaevinde bulunan eski HDP eş başkanları, milletvekilleri ve parti yöneticilerinin de görüşleri alındıktan sonra aday listesine son şekli verilecek. Seçilen eş başkanlar ve 100 kişilik Parti Meclisi, HDP’yi 2023 ya da daha öncesinde yapılacak seçime taşıyacak kadrolar olacak.
DAVUTOĞLU VE BABACAN’IN PARTİLERİNE DAVETİYE
HDP kongresine yurt içinden ve dışından çok sayıda siyasetçi, sivil toplum örgütü temsilcisi davet edilecek. Bugüne kadar MHP’ye davetiye göndermeyen HDP’nin AK Parti ile ilgili kararı henüz belli olmadı ancak tutumun farklı olması beklenmiyor. Bunun dışında CHP başta olmak üzere parlamento içinde ve dışındaki birçok siyasi partiye davetiye gönderilecek. Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan Gelecek Partisi ve kongre tarihine kadar kurulması durumunda eski bakan Ali Babacan’ın partisine de davetiye gönderilmesi bekleniyor.
BARZANİ’YE ELDEN DAVETİYE
HDP kongresine yurt dışında da çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum temsilcisine davetiye gönderildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne davetiye elden ulaştırılırken Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi içindeki gruplara ve partilere davet gitti. Ortadoğu ülkelerinde daha çok Kürt partilere davetiye giderken bu kongre için daha fazla partiye davetiye gönderildi. Uluslararası alandan büyük katılım beklenen kongrede Kürtçe ve İngilizce çeviri yapılacak.
HDP’NİN YENİ PARTİLERE BAKIŞI
HDP Grup Başkanvekili Oluç, yeni kurulan partilerden beklentileri için “Önemli olan Türkiye’de bu kadar ciddi bir demokrasi krizi, siyasi kriz yaşarken, bu krizin çözümüne ilişkin demokratik bir anlayışa, hedeflere, programa sahip olmaları. Böyle olmazsa eleştiririz. Ama böyle olduğu zaman Türkiye’deki demokrasi mücadelesine bir katkı olarak değerlendiririz” dedi.
SEÇİM 2023’E KALMAYACAK, ERDOĞAN SEÇİLEMEZ
Anketlere de bakıldığında HDP’nin baraj sorunu olmadığını söyleyen Oluç, Cumhur İttifakı’nda ise genel bir irtifa kaybı yaşandığını kaydetti. Oluç, erken seçim bekleyip beklemediğine ilişkin soruya, “Ben tam tarih veremiyorum seçim için ama 2023’e kadar kalmayacağını düşünüyorum. Milletvekili seçiminde yüzde 50+1 yok ama cumhurbaşkanı seçiminde var. Dolayısıyla milletvekilleri bir biçimde seçilir oranlara göre ama Tayyip Erdoğan seçilemez şu an” dedi. Erdoğan’ın parlamenter sisteme dönüş ihtimalini çok görmeyen Oluç, “O büyük bir siyasi kayıp olur. Zaten o geri adımı atarsa hiç seçilme şansı kalmaz. Çok ihtimal vermiyorum. Çünkü o büyük bir yenilgi demektir aynı zamanda” dedi. / DUVAR