Libya'nın doğusunu kontrol eden General Halife Hafter'in güçlerin, stratejik Sirte kentini ele geçirdiklerini açıkladı. Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'nun sözcüsü Ahmet el Mismari, operasyonun 'sadece üç saat sürdüğünü' söyledi.
Libya’nın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) kontrolündeki kıyı kenti Sirte’yi ele geçirdiklerini açıkladı. Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmet el Mismari, Bingazi’de yaptığı basın açıklamasında, Hafter güçlerinin, Trablus merkezli UMH hükümetinin kontrolündeki Sirte’yi ele geçirdiğini belirtti.
Operasyonun sadece”üç saat” sürdüğünü söyleyen Mismari, “Sirte terörist gruplardan tamamen kurtarıldı” diye konuştu. Hafter’e bağlı güçler, Libya’da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Fayez el Sarraj’ın başkanlık ettiği UMH’nin kontrolünde bulunan Sirte’nin, El Kardabiya askeri hava üssü de dahil olmak üzere geniş bir kısmını ele geçirdiklerini açıkladı.
Reuters ajansına konuşan bir bölge sakini, Hafter güçlerinin konvoylar halinde bölgede dolaştığını belirterek “Silah sesleri işitiyoruz” diye konuştu. AFP haber ajansıysa, UMH’ne bağlı güçlerin, Sirte’de saldırıya uğradıklarına dair haberlerin doğru olduğuna dair açıklamasına yer verdi.
Bu güçlerin Facebook sayfasında yayınlanan açıklamada, “Hafter’in terörist milisleri ile karşı karşıya oldukları” ve bu güçlerin yanı sıra savaşan Çadlı “paralı askerler”in de olduğu ifade edildi.
Trablus’un 450 km doğusunda bulunan Sirte, 2016’dan bu yana UMH’nin kontrolündeydi.
Libya’da 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından uzlaşma ve istikrar sağlama çabaları sonuçsuz kalmıştı. Ülke, batıda Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile doğuda Tobruk merkezli General Halife Hafter’e bağlı gruplar arasında iktidar çatışmalarına sahne oluyor. Libya’nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü ise yerel aşiretlerin elinde.
Hafter güçleri nisan ayından bu yana Trablus’a doğru ilerlemeye çalışıyor. UMH ise Türkiye’den askeri destek talebinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerlerinin Libya’ya “peyderpey” gönderilmeye başlandığını açıklamıştı. Erdoğan, askerlerin Libya’da muharip güç olmayacağını, sahadaki askeri koordinasyonunsa Türk askerlerince sağlanacağını kaydetti.
Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası ile askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması imzalanmıştı. Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesinin yolunu açan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, geçen hafta “olağanüstü” toplanan TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Türkiye’nin Libya’ya sağlayacağı askeri desteğin daha çok danışma ve eğitim odaklı olacağı, muharip görev tanımıyla askeri birliklerin konuşlandırılmasının öngörülmediği ifade edilmişti. (BBC Türkçe)