“Et yiyen bakteri” bu kadının burnunu yiye yiye bitirdi..
Lois Temel isimli genç kadın 1 yıl boyunca halsizlik ve yorgunlukla mücadele etti. Doktorlar 41 yaşındaki kadının bu yorgunluğunun sebebini uzun bir süre bulamadılar. Lois’in detaylı muayenesinde burnuna kamera yardımıyla bakıldı ve doktorları şaşırtan gerçek ortaya çıktı.
Genç kadının burnunda yumuşak dokuları yiyen ve “et yiyen bakteri” olarak da bilinen ‘nekrotizan fasiit’ olduğu keşfedildi.
Halk arasında “et yiyen bakteri” olarakta bilinen bu hastalık çok nadir görülüyor ve birçok bakteriden bulaşabiliyor. Derinin içine nüfuz eden bakteriler kasları yiyerek kendine yuva oluşturuyor ve böylece bütün dokulara ulaşabiliyor. Nekrotizan fasiit bazen ölümcül bile olabiliyor.
Bu hastalığı sebebiyle İngiltere’de biyoaktif malzeme kullanılarak yüz ameliyatı geçiren ilk kişi oldu. Bunun için kemik yapısına benzeyen özel bir biyoaktif seramik kullanıldı. Ameliyat için gerekli ekipmanlar ABD’den sağlandı. Yeniden burun yapılması için iki kere cerrahi operasyon geçirdi. Ameliyat sonrasısında fizyoterapi, konuşma terapisi, solunum fizyoterapisi görmek zorunda kaldı.
HAPŞIRDIKTAN SONRA BURUN KEMİĞİ ELİNDE KALDI
Hayatına geri dönmek isteyen Lois’i hastalık terketmedi. Her zaman hastalığın geri dönme şansı vardı. Birgün hapşırdıktan sonra ise elinde burun kemiğini ve oluk oluk kan görmesiyle hastaneye koştu. Bu olay üzerine 3 kere daha operasyon geçirdi.
Bu hastalık yüzünden evini ve işini de kaybeden genç oyuncu ailesiyle yaşamaya başladı. Defalarca intihar etmeyi düşündüğünü söyleyen genç kadın en büyük tutkusu olan oyunculuğa dönebilmek adına kolları sıvadı. Londra’daki Drama Sanatları Akademisi’ne başlayan Temel, için ise bağış kampanyası başlatıldı.
ET YİYEN BAKTERİ NEDİR?
Necrotizan faciitis denilen ve et yiyen bakteri olarak da bilinen bakteri çok nadir görülüyor. Vücut dokusunun ölmesine neden olan bakteri, cildi, kasları ve yağları yok edebiliyor. Hastalık bakterinin vücuda girmesiyle başlıyor ve genellikle ufak bir kesikten içeri giriyor. Dokuyu yok eden toksinler üreten bakteri kan akışının da kesilmesine neden oluyor.
İŞTE O KADININ FOTOĞRAFLARI
diğer sayfada..