23. Musa Anter Özgür Basın Şehitleri Ödülleri verildi. Van’da düzenlen ödül törenine Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, imc Haber Kordinatörü Faruk Eren, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakkı Boltan, gazeteciler Celal Başlangıç, Fatih Polat, Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol katıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, HDP’li milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı. Sinevizyon gösterilerinin ardından ödül alan gazetecilere plaketleri verildi.
Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin düzenlediği yarışmayı 2014’ten beri Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) tarafından düzenleniyor. Televizyon haberciliği alanında ödülü imc tv’den Bekir Güneş ve Gökhan Çetin’in “Halk Cizre’de birbirlerine duvarlardan açtıkları deliklerden ulaşıyor” haberi ile aldı. Güneş ve Çetin ödülü Cizre halkına adadı.
Kürtçe ve Türkçe dalında ödüller DİHA’ya
Kürtçe haber dalında Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Gökhan Altay “Ji bo mitînga AKP’ê karmend bi lêpirsînê tên tehdîtkirin” (AKP mitingi için emekçiler soruşturma ile tehdit ediliyor) başlıklı haberi ile birinci, Özgür Politika Gazetesi muhabiri İbrahim Bulak ise “Wergêrê Kurdî û şoreşgerê Tirk Tonguç Ok: Kurdî dewlemend û qedîm e” haberi ile ikinci olurken, lise öğrencisi Nurşen Bütüşeba’nın “Bijî Yekê Îlonê” haberi ise teşvik ödülüne layık görüldü.
Türkçe haber dalında DİHA muhabiri Nedim Türfent’in “Bu devlet işte bunu yaptı!” isimli haberi birinci seçilirken, Evrensel Gazetesi Muhabiri Hasan Akbaş’ın “Kafanızı keseriz” başlıklı haberi Jüri Özel ödülünü kazandı. JINHA Muhabiri Handan Tufan’ın, “Aysun’un ölümü ders olmadı, mahkeme aile boyu cinsel saldırıya beraat verdi!” başlıklı haberi ise Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği ödülüne layık görüldü.
Karikatür dalında ise Aşkın Ayrancıoğlu’nun “Barış Selfisi” adlı eseri ile Musa Keklik’in “Seçim” adlı eserleri birinciliğe seçilirken, Mahmut Ulusan’ın “Deşifrasyon” adlı eseri ise Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Güneydoğu Ekspres Gazetesi muhabiri Ramazan Seykan’ın “Kanlı Provokasyon” isimli iki fotoğrafı birinciliğe değer görülürken, Welat Cin’in “Kobanê-Suruç Sınırı” isimli zorunlu göç fotoğrafı da Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri; 1993 yılında “Özgür Gündem”, 1994 yılında “Özgür Ülke”, 1995 yılında “Yeni Politika”, 1996 yılında “Demokrasi”, 1997 ve 1998 yıllarında “Ülkede Gündem”, 1999 yılında “Özgür Bakış”, 2000 yılında “2000’de Yeni Gündem”, 2001 ve 2002’de “Yedinci Gündem”, 2003’te “Yeniden Özgür Gündem” gazeteleri tarafından verilmişti.
2004, 2005 ve 2006’da “Ülkede Özgür Gündem”, 2007’de “Gündem”, 2008’de “Alternatif” ve “Azadiya Welat”, 2009’da “Günlük” ile “Azadiya Welat”, 2010- 2011- 2012 yılında ise “Özgür Gündem ve Azadiya Welat” gazeteleri tarafından ödüller verildi. Son iki yılda ise Özgür Gazeteciler Cemiyeti tarafından ödüller verilmeye devam ediyor.
Ödül töreni 21 Eylül’de gerçekleştirilecekti ancak bölgede meydana gelen gelişmeler, OHAL uygulamaları, iktidarın Cizre, Sur, Silvan ve bölgedeki sıkıyönetim uygulamaları nedeniyle tören 15 Kasım’a ertelenmişti.