Çin'de ailesinin sessiz olmasını sağladığı için telefonla oynamasına izin verdikleri çocuk görme kaybına uğradı. İki yaşındaki çocuklarının gözlerini çok fazla kırpıştırmasından şüphelenen ailenin çocuklarını doktora götürmesiyle olay ortaya çıktı.
Çin’de ailesinin “sessiz kalmasını sağlıyor” diye telefonla oynamasına izin verdikleri 2 yaşındaki çocuk görme kaybına uğradı. Çin’in doğusundaki Jiangsu bölgesinde yaşanan çocuğun bir yaşından beri her gün ortalama 4 saat telefonla oynadığı öğrenildi.
Aile bir süre sonra çocuklarının çok fazla gözlerini kırpıştırıyor oluşundan şüphelendiler ve iki yaşındaki çocuklarını doktor muayenesine götürdüler. Yapılan muayene sonucunda çocuğa ‘şiddetli miyop’ teşhisi konuldu. Muayenenin ardından, iki yaşındaki çocuğa ‘-9 diyoptri’ derece gözlük verilmesine karar verildi. Ortalama bozukluğa sahip olan insanların diyoptri oranları ise -0.5 ile -0.3 oranlarında seyrediyor.
‘ÇOCUĞUN GÖRME KAYBI GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ’
Yangzhou Anne ve Çocuk Bakım Merkezi’nden Dr. Liu Li, yaptığı açıklamada çocuğun durumunun geri döndürülemez olduğunu ve büyüdükçe görme yeteneğinin kötüleşebileceğini söyledi. Liu ayrıca, bu kadar küçük çocukların bu kadar üzün süreler boyunca telefon ekranına bakmaması gerektiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından konuyla ilgili nisan ayında yayınlanan bir klavuza göre, bir yaşın altındaki çocukların herhangi bir şekilde elektronik ekranlara maruz bırakılmaması, iki ila dört yaş arasındaki çocukların ise dijital ekranlara bir saatten fazla bakmaması tavsiye ediliyor. DSÖ’ye göre, küçük çocukların elektronik ekranlara bakmasının sınırlandırılması veya engellenmesi, onların sağlıklı yetişmeleri açısından önemli.
Çin’de 2015 yılında yayınlanan bir ulusal rapora göre ise, 5 yaşın altında yaklaşık 500 milyon Çinli bebeğin görme problemleriyle karşı karşıya olduğu açıklanmıştı.
OKULLARDA TELEFON VE TABLET YASAĞI
Geçen ay, Jiangsu’daki yetkililer, eyaletteki tüm okullara ‘öğrencilerinin telefon ve tabletleri sınıfa getirmelerini yasaklama’ çağrısında bulundu ve öğretmenlere de öğrencilere elektronik cihazlar yerine kağıt üzerinde ödev vermeleri talimatında bulunuldu. (Kaynak: Sputnik)