İran lideri Ruhani ile Irak Başbakanı Abduhmehdi'yi ağırladı. İki lider işbirliğini artırma mesajı verdi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, resmi temaslarda bulunmak için Tahran’a gelen Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Ruhani, 2 günlük ziyaret için Tahran’a gelen Abdulmehdi’yi Sadabad Sarayı’nda düzenlenen resmi törenle karşıladı ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Geçen ay Irak’a yaptığı ziyarette faydalı anlaşmaların imzalandığını anımsatan Ruhani, Şattul Arab’ın temizlenmesiyle ilgili teknik planlamaların ramazan ayına kadar bitmesini ve bayramdan sonra da çalışmalara başlamayı düşündüklerini anlattı. Ruhani, İran ile Irak arasındaki tren hattıyla ilgili çalışmaların da ramazan ayında başlayacağını ve iki tarafın bu konuda fikir birliği içinde olduğunu aktardı. Ruhani, iki ülke arasındaki ticaret kapasiteyle ilgili olarak da “İran ile Irak arasındaki ticaret hacmini 20 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz, en kısa sürede bu rakama ulaşmayı diliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘BÖLGEYLE İLGİLİ ORTAK GÖRÜŞE SAHİBİZ’
Ortak sanayi bölgelerinin kurulmasıyla ilgili de ilk adımları atmaya karar verdiklerini dile getiren Ruhani, bilimsel çalışmalar konusunda iyi bir seviyede olduklarını, Kum ve Necef ilim havzaları arasında iyi ilişkiler olduğunu ve üniversitelerin de iş birliğini artıracağı söyledi. Ruhani, Filistin ve Suriye meselesinde de değinirken, “İki ülke, Kudüs’ün Filistin’in daimi başkenti ve Golan Tepeleri’nin Suriye’nin ayrılmaz parçası olduğu, Yemen’deki savaşın derhal sona erdirilmesi gerektiği ve bölgenin genel güvenliği konusunda ortak görüşe sahiptir” dedi.
ABDULMEHDİ’DEN KÖRFEZ ÜLKELERİNE MESAJ
Irak Başbakanı Abdulmehdi de İran ile Irak arasındaki ilişkilerin başka ülkeler için de örnek teşkil ettiğini dile getirip, “Irak kendini izole etme arayışında değildir. Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye, Ürdün, Mısır ve diğer ülkelerle de ilişkilerimizi geliştirmek ve derinleştirmek istiyoruz” diye konuştu.
Bölgede savaşların bitmesi ve barış ile istikrarın yerleşmesi için çabaladıklarını vurgulayan Abdulmehdi, şöyle devam etti:
“Anayasamız, Irak topraklarından başka ülkelere karşı saldırı ya da operasyon düzenlenmesini yasaklamaktadır. Adımlarımızı bu yönde atıyoruz ve barış ile istikrarın yerleşmesi için çabalıyoruz. Eğer ihtilaflar varsa da bunun diplomatik ve barışçıl yollarla çözülmesinden yanayız, silah ve şiddetle değil.”