ABD Başkanı Donald Trump'ın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde 'İsrail egemenliğini tanıma' sinyaline Suriye yönetiminden tepki geldi. Suriye Dışişleri ABD Başkanı'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurgulayarak, "Bu açıklamalar Golan'daki gerçekliği değiştirmeyecek ve Golan Suriyeli, Arap kalacaktır" açıklaması yaptı.
Suriye yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın işgal altındaki Golan Tepeleri’nde ‘İsrail egemenliğini tanımanın vakti geldiği’ yönündeki açıklamasına sert tepki gösterdi. Suriye Dışişleri, Trump’ın açıklamasının uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı; Golan Tepeleri’ni ‘her yolu kullanarak geri almaya daha da kararlı oldukları’nı açıkladı.
Suriye devlet ajansı SANA’da yayımlanan açıklamada, Trump’ın sözleri ‘sorumsuzca’ diye nitelenerek, “Bu açıklamalar Golan’daki gerçekliği değiştirmeyecek ve Golan Suriyeli, Arap kalacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, “Suriye ulusu, Suriye ulusal topraklarının bu kıymetli parçasının her yolu kullanarak geri almaya daha da kararlıdır” denildi.
RUS DIŞİŞLERİ: BM KARARLARININ İHLALİ
Rusya Dışişişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da, “ABD’nin Golan Tepeleri açıklaması, BM kararlarının doğrudan ihlali” denildi. Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, “Bilindiği gibi Rusya’nın prensipteki pozisyonu Golan Tepeleri’nin Suriye’ye ait olduğu yönünde. Bu BM Güvenlik Konseyi’nin 1981 tarihli 497 sayılı kararı ile doğrulanmış halde. İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini yayma kararının hukuksuz olduğuna ilişkin değerlendirmemiz değişmiş değil” ifadelerini kullandı.
İran’dan da, böyle bir tanımanın ‘yasadışı ve kabul edilemez olacağı’ açıklaması geldi.
GOLAN TEPELERİ NEDEN ÖNEMLİ?
Golan Tepeleri, Suriye’nin başkenti Şam’ın 60 kilometre güneybatısında bulunan, 1200 kilometrekarelik bir plato. Suriye’ye yukarıdan bakan bölge, stratejik önem taşıyor.
İsrail, Suriye devletine ait olan bölgeyi 1967 savaşında işgal etmişti. Suriye ordusunun 1973’te bölgeyi geri alma girişimi başarısız olmuştu. Golan Tepeleri’nin ‘İsrail işgali’ altında olduğu tespitinin yer aldığı bir dizi BM kararı bulunurken, İsrail’in bölgeyi 1981’de tek taraflı olarak ilhak etme kararı bugüne dek Amerikan yönetimlerince de reddedilmişti.
Suriye ile İsrail, Golan’daki işgal nedeniyle şu an için resmen savaş halinde sayılıyor. Golan Tepeleri’ndeki BM Barış Gücü ise iç savaş sırasında bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Trump ise dün, işgal altındaki Doğu Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanımasının ardından tartışmalı bir adım daha atarak Golan Tepeleri’ni de ‘İsrail toprağı’ olarak tanıma sinyali verdi. Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bölgenin istikrarı ile İsrail devleti için stratejik ve güvenlik açısından kritik öneme sahip Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini ABD’nin 52 yıl sonra tamamen tanımasının vakti geldi” ifadelerini kullandı. (Dış Haberler)