ABD'de Donald Trump yönetiminin kararıyla, 2015 yılında varılan nükleer anlaşmayla kaldırılan tüm yaptırımların ikincisi dalgası bugün yürürlüğe girdi.
ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ikinci dilimi bugün yürürlüğe girdi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu öne sürülen sekiz ülke, geçici olarak yaptırımlardan muaf tutulacak.
2015’te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan tüm yaptırımların ilk dilimi 7 Ağustos’ta devreye girmişti. Bugün uygulamaya konulan yaptırımlar, İran ekonomisinin temel direkleri konumunda olan petrol ihracatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık sektörlerini etkileyecek.
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesindeki ara seçimler için düzenlenen mitinge katılmak üzere yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada, yaptırımların şimdiden etkili olduğunu savundu. Trump, “İran yaptırımları çok güçlü. Bunlar, şimdiye kadar uygulamaya koyduğumuz en sert yaptırımlar. İran’la ne olacağını göreceğiz, ancak size şunu diyebilirim ki durumları çok iyi değil” dedi.
NÜKLEER ANLAŞMA NEDİR?
2015 yılında, ABD’de Barack Obama yönetiminin iş başında bulunduğu dönemde P5+1 (BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olan ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere ile Almanya) ve İran arasında imzalanan anlaşma ile İran, uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında tartışmalı nükleer faaliyetlerini sınırlandırmayı kabul etti.
Tahran uranyum zenginleştirmede kullanılacak santifrüj sayısını anlaşmayla üçte iki oranında azaltmayı, zenginleştirilmiş uranyumunun yüzde 98’ini ülke dışına göndermeyi ve plütonyum üretim reaktörünü de çimentoyla doldurmayı kabul etti.
Ancak önümüzdeki ilk 10 yıl içinde zenginleştirilmiş uranyum biriktirmeme şartıyla, uranyum konusunda geliştirme ve araştırma yapmasına izin verildi. (BBC Türkçe)