Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasında oluşturulan yol haritasında, 'Menbiç'ten sonra diğer bölgelere geçilecek' şeklinde net bir mutabakat olduğunu söyledi. "Şimdi ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı" diyen Çavuşoğlu, Menbiç'in ardından Fırat'ın doğusunun gündeme geleceğini ifade etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin İran yaptırımları konusunda aldığı kararları doğru bulmadıklarını söyledi. Çavuşoğlu, S400’ler nedeniyle Türkiye’ye de yaptırım uygulanması halinde bunun karşılıksız kalmayacağını ifade etti.
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi:
MENBİÇ: ABD ile Münbiç tamamlandıktan sonra diğer bölgelere geçilecek diye yol haritamızda net bir mutabakat var. Bu Münbiç devriye hattındaki bölgelerden çekilmesi YPG/PKK’nın Münbiç’ten çekildiği anlamına gelmez. ABD ile aramızdaki uzun zamandır en büyük sorun olan YPG konusunda bir yol haritası belirledik ve şimdi bunu uygulama safhasındayız. Hazırlık safhasına da bir takım adımlar atıldı. Şimdi ise ortak devriye ve şehrin içine girme zamanı. Bu süreçte de PKK/YPG buradan çekilecek ve bunların silahları alınacak. Menbiç bittikten sonra sıra Fırat’ın doğusuna gelecek.
KOBANİ: Yol haritası konusunda Kobani’deki Kürtlerin endişe etmesine gerek yok. Çünkü YPG bunlara zulmediyor. Kobani’de de bakacağız, nüfus yapısı ağırlıklı olarak Kürt’se yönetimi de öyle olacak. Ama YPG/PKK değil.
İRAN: ABD’nin İran yaptırımları konusunda aldığı kararları doğru bulmuyoruz. Yeni yönetim anlaşmadan çekiliyorum dedi. Ancak AB ülkeleri ve İran bunu devam ettirmek istiyor. Ancak ABD ilave yaptırımlar koyuyor. Ben aldım bu kararı, diğer ülkeler de uymak zorundadır. Öyle bir şey yok. Artık bu iş böyle yürümez.
S400: (ABD Kongresi’ndeki S-400 tartışması hakkında) Yaptırım uyguladığın zaman karşılığını görürsün. Böyle bir anlayışla ilişkiler sağlıklı yürümez.
ABD: (FETÖ ile ilgili) Her şey masaya konduktan sonra ne kadar ciddiye aldıklarını göreceğiz. ABD, Türkiye gibi bir müttefikini kaybetmemeli.
PKK: Avusturya, Almanya’daki yasayı örnek alan bir çalışma başlattı. Sonbaharda parlamentoya gelebilir. PKK’nın Irak topraklarından temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.
AB: Avusturya dönem başkanlığından bir beklentimiz yok. Avusturya’nın radikal bir karar almasını da beklemiyoruz.
ASKERLERE SIĞINMA HAKKI: Yunanistan başlangıçta bu kişileri Türkiye’ye vermek için çok çaba sarf etti ama Batı’dan çok ciddi baskı geldi. Çipras’ın Cumhurbaşkanımıza sözü vardı. Ama yargı bunları engelledi. Şimdi görüyoruz ki, yargı kararıyla bunlar önce serbest bırakıldı sonra da sığınma hakkı aldı. Yargı çok ciddi bir baskı altında kaldı. Yunanistan yargısının darbecilere sahip çıkan kararlarını görüyoruz. Yargı belki oradaki hükümeti dinlemiyor ama Avrupa’dan gelen baskıyla karar verdiklerini biliyoruz.
IRAK’TAKİ SEÇİM: Irak şu anda seçimden sonra hükümet kurmaya çalışıyor. Biz her hükümetle iyi ilişkiler kurmak isteriz. Hükümet kurulduktan sonra ticaretle ilgili atılacak adımlar var. Erbil ve Bağdat arasında havaalanları ve gümrükler konusunda nihai anlaşmalar yapılacak. Öyle görünüyor ki bunlar merkezi yönetimin kontrolüne geçecek. Bunlar bizim için önemli. (DUVAR)