CHP'nin yeni seçim yasası teklifi için siyasi partilere ziyaretleri sürüyor. Bugün HDP'de yapılan görüşme sonrası Özgür Özel'den, "Bütün kaygılarımız ortak. Ama burada ortaklaştığımız birinci husus OHAL şartlarında seçime gidilemeyeceği" açıklaması geldi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin “seçim güvenliği” konusunda başlattığı siyasi parti ziyaretleri bugün Saadet Partisi, HDP ve Vatan Partisi ile sürüyor.
HDP’ye yapılan ziyarette Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık’tan oluşan CHP heyetini, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Eş Genel Başkan Yardımcıları Alican Önlü ve Fatma Kurtulan, Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu kabul etti. HDP’li heyet üyelerinin dün yaşamını yitiren CHP PM üyesi Yavuz Karahan için başsağlığı dilediği görüşme basına kapalı gerçekleşti. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından heyet üyeleri ortak açıklama yaptı.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, açıklamada ilk olarak konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Kamuoyunda hangi partilerin ittifak kuracağı şeklinde tartışılan ama seçim güvenliğini de ortadan kaldıran ve pek çok adaletsizlik, haksızlık ve iktidar partisi lehine bir takım düzenlemeleri içeren teklif üzerine ziyaretlerimizi HDP ile sürdürdük. Biraz önce HDP’nin değerli yöneticilerinin bizi kabul ettikleri toplantıda görüş alışverişinde bulunduk. Paketle ilgili endişelerimizi 5 başlıkta özetledik” diye konuştu.
‘KAYGILARIMIZ ORTAK’
Özel, bu başlıklar etrafında HDP ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Tabii konu üzerine son derece hakim bir siyasi partiyle birlikteydik. Bütün kaygılarımız ortak. Ama burada ortaklaştığımız birinci husus OHAL şartlarında seçime gidilemeyeceği. Zaten OHAL’in olağan bir yönetim biçimi gibi sürdürülmesi, meclis yerine cumhurbaşkanlığında toplanan bakanlar kurulunun yasamaya denk faaliyette bulunması son derece sorunlu. Seçimin adil her türlü baskıdan uzak demokratik ve şeffaf olması gerekiyor. En önemli şart da bir an önce OHAL’in kaldırılması” diye konuştu.
‘HER AŞAMADA İTİRAZ EDECEĞİZ’
Teklifin her aşamasında itirazlarını sürdüreceklerinin altını çizen Özel, “AKP’nin getirdiği bu haksız uygulamalara itiraz ediyoruz. Yasalaşsa da önümüzdeki bir yıl içinde yapılacak uyum yasaları sırasında itirazlarımızı dile getireceğiz. Ama bu adaletsiz seçime karşı iktidarın karşısında tüm siyasi partilerle birlikte organize olarak seçim güvenliğinin sağlanması için kararlılığımız var. Türkiye tarihinin en yüksek katılım oranını hedeflediğimizi vatandaşın ülkeye sahip çıkmaya bizim de onların verdiği oyu korumaya inançlı olduğumuzun altını çizmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
BİLGEN: YAZILMAYAN 27. MADDE VAR
Daha sonra söz alan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise, şunları söyledi: “Bu ülkede birlikte yaşayacaksak yaşadığımız ülkenin sorunlarını birlikte konuşma cesaretini göstermemiz gerekiyor. Milletvekillerimizin önce dokunulmazlıkları kaldırıldı sonra vekillikler düşürüldü. Dolayısıyla seçim güvenliğinde söz etmek için önce seçilmişlerin iradesine saygı duymak gerekiyor. Her şeye rağmen galiba bu pakette yazılmayan bir 27. madde var, AKP sözcülerinin çokça dillendirildiği AKP-MHP koalisyonuna katılmayanların düşmanlaştırılması… Bu da seçimi yarış olmaktan çıkarıp ülkede gerilimi artırır.”
Saadet Partisi ziyareti
CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel, genel başkan yardımcıları Muharrem Erkek, Lale Karabıyık ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile Saadet Partisi’ne yapılan ziyarette ise Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Genel Başkan Yardımcıları Mesut Doğan, Mehmet Karaman, Hasan Bitmez, GİK üyesi Lütfi Yalman’la görüşüldü. Seçim güvenliği noktasında CHP’nin hazırladığı raporu sunduklarını ve endişelerini dile getirdiklerini aktaran Özel, “Bugünlerde Türkiye siyasi anlamda ittifakları konuşuyor ama bugün Anadolu’da bir başka ittifak var. Tüm siyasi partiler şeker fabrikaları için bir araya gelmiş bir şeker ittifakı oluşturdular. Türkiye’nin gerçek gündemiyle ilgileniyorlar. Bugün de buradaki temel konumuz seçimde adalet, adil bir seçim ve seçmenin oyunun hepimiz açısından namus kadar değerli olduğu konusundaki fikir birliğidir. Bu konuda AKP’nin ve MHP’nin ortaya koydukları teklifi yeniden değerlendirecekleri, endişeleri ortadan kaldıracak birtakım düzenlemeleri yapacakları konusunda iyimser olmak istiyoruz. Alt komisyonda bir noktasına dahi dokunmadıkları öneriyi, dün akşam da 9’ncu maddeye kadar hiçbir yerinde değişiklik yapmadan geçirdiler. Bu, ortak aklı aramayan, muhalefetin taleplerini dışlayan anlayışı doğru bulmadığımızı ifade ediyoruz” dedi.
.
KARAMOLLAOĞLU: HÜKÜMET KULAK KABARTMALI
Karamollaoğlu da ziyaret nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi, “CHP güzel bir çalışma yapmış, genişçe bilgi verdiler. Dökümanlarını bıraktılar. Biz onları da tetkik edeceğiz. Demokrasilerde seçim en önemli husustur. Seçime gölge düşmemesi gerekir. Bundan dolayı da elbette iktidarın, Meclis’te çoğunluğu temsil eden ittifaka mensup partilerin her zamankinden daha fazla titiz davranmalarına ihtiyaç var. Hükümetin ben inşallah bu ikazlara kulak kabartacağını, bunları dikkate alacağını ve Meclisten geçerken bu yanlış anlamalara yol açacak hususların düzeltileceğini umut ediyorum.”