Afrin'e operasyonun başlamasının ardından en çok tartışılan konuların başında Afrin'de yaşayan sivillerin durumu oldu. BBC Türkçe'ye bilgi veren yerel kaynaklar Afrin şehir merkezinin henüz göç vermediğini, göçün köylerden merkeze doğru olduğunu belirtiyor.
Türkiye’nin başlattığı Afrin operasyonu beşinci gününe girdi. BBC Türkçe’nin Afrin şehir merkezinden aktardığı habere göre, ilk etapta Türkiye sınırındaki birçok köyde yaşayanlar buraya göç etti. Şehir içinden BBC Türkçe’ye bilgi veren gazeteci ve siviller, harekatın yaşamı nasıl etkilediğini de aktardı. Öncelikle Türkiye sınırındaki birçok köyde yaşayanların Afrin merkezine göç ettiği bildiriliyor. Bununla birlikte henüz şehirden dışarıya göç yaşanmıyor.
Kent halkından bir kişi, Suriye yönetiminin elindeki alanlara açılan Halep yolunun Suriye askerleri ve Şii milisler tarafından kontrol altında tutulduğunu, buradan sadece gıda malzemeleri taşıyan araçların giriş çıkışına izin verildiğini belirtiyor. Bir başka yerel kaynak da, “İnsanlar kuzeye, Türkiye’ye gidemezler, sınırda bombalara hedef olurlar. İdlib’e gidemezler, İslamcılar tarafından hoş karşılanmazlar. Rejim bölgesine de gidemezler, rejimle uzun yıllardır sorun var” diyor.
‘BENZİN İSTASYONLARI VE FABRİKALAR VURULDU’
Sokaklardaki hareketliliğin azaldığı, dükkânların çoğunun kapalı olduğu, gündüz açılan bazı dükkanların da akşam saatlerinde kapatıldığı aktarılıyor. Sürekli açık olan yerler ise hastaneler. Kent sakinleri, hava saldırısında benzin istasyonu, fabrika gibi sivil noktaların da bombalandığını, ölenler arasında siviller olduğunu öne sürüyor.
‘EVLERİN BODRUMLARINA STOK YAPILDI’
Evlerin çoğunun bodrumlarının olduğu, hava saldırıları sırasında herkesin bodrumlara sığındığı belirtiliyor. Afrin’e bir operasyonun yıllardır olasılık dahilinde olduğu için sivillerin yıllardır buna hazırlık yaptığı da gelen bilgiler arasında. Şehir sakinlerinin evlerine önceden gıda ve ürün stoku yaptığı belirtiliyor.
EN BÜYÜK TEPKİ RUSYA’YA
Bir yerel gazeteci de, harekâtla ilgili olarak hem ABD hem Rusya hem de Suriye yönetimine tepki olduğunu aktarıyor. Aynı gazeteci, en büyük hayal kırıklığının ise Rusya ile ilgili yaşandığını anlatırken şöyle devam ediyor: “İnsanlar, ‘Biz yıllarca burada sakin bir şekilde yaşadık, bütün çatışmaların dışında kaldık, bize neden bunu yaptıklarını anlamıyoruz. Ruslar neyin karşılığında burayı bırakıp gittiler, anlamıyoruz’ diyor.”