Türkiye, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 11 milletvekilinin AİHM'e açıkları davada savunmya yaptı. Türkiye, şiddetin önlenmesi için tutuklamaların 'gerekli' olduğunu söyledi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 11 milletvekilinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açtıkları davaya savunma gönderen Türkiye, partinin PKK yöneticileriyle aynı çizgide açıklamalar yaptığını, şiddetin önlenmesi için tutuklamaların ‘gerekli ve uygun’ olduğunu iddia etti.
Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, Türkiye’nin AİHM’e gönderdiği savunmasında HDP’liler hakkında hazırlanan iddianamelerin ayrıntılarına yer verildi. Türkiye, HDP milletvekillerinin AİHM’ye açtığı davanın kabul edilemez olduğunu savunarak özetle şu ifadelere yer verdi;
“Siyasal partiler ve temsilcilerinin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına karşı en büyük tehlikeyi teşkil eden terörü, terör örgütlerini ve bunların eylemlerini kınamaları ve terörden uzak durmaları beklenir. Anayasa ve yasalarını ihlal eden, devletin birliğini ve bütünlüğü parçalamayı hedefleyen başvurucuların eylemleri siyasal parti faaliyeti kapsamında düşünülemez.
YURT DIŞINA KAÇABİLECEKLERİ ŞÜPHESİNE YOL AÇILDI: HDP’nin haklarında soruşturma başlatılan bazı milletvekillerinin yurt dışına kaçtıkları, başvurucu Ferhat Encü’nün yabancı bir ülke için uçak bileti ile yurt dışına kaçarken yakalanması ve Nursel Aydoğan’ın hâlâ kaçak olması dikkate alındığında, bu durum başvurucuların kendilerine ceza verilmesi ihtimaline karşı yurtdışına kaçabilecekleri şüphesine yol açmaktadır.
TUTUKLANMALARI, TERÖRLE MÜCADELE İÇİN UYGUNDUR: Demokratik bir toplumda başvurucular hakkında soruşturma başlatılması ve tutuklanmaları gerekli ve demokratik toplumun korunması, barış içinde yaşanması, şiddetin önlenmesi ve terör örgütlerine karşı mücadelede başarılı olunması için uygun olmuştur.
MUHALEFETİ ENGELLEMEK DEĞİL: Terör örgütlerinin siyasetçiler tarafından desteklenmesi ve siyasetçilerin dokunulmazlıklarına istinaden terör örgütlerine destek vermesi nedeniyle hükümet ve muhalefet partileri (CHP ve MHP) ortak hareket edip milletvekillerinin, dokunulmazlıklarına yaslanarak terörü desteklemesini önlemek için dokunulmazlıkları kaldırma kararı almışlardır. Bu açıklamalar göz önünde tutularak başvurucuların milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının hükümet tarafından muhalefeti engellemek için atılmış bir adım olduğu iddiası kabul edilemez.”