NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın alma girişiminin ittifakı rahatsız etmediğini söyledi. Öte yandan, Rusya'nın Türkiye'ye S-400 teknolojisinin transferi için iki sebepten ötürü 'aceleci davranmayacağı' iddia edildi.
Türkiye’nin hava savunma kapasitesini geliştirme girişimi uluslararası kamuoyunun da gündeminde. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ankara’nın Moskova’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almak istemesinden rahatsız olmadığını söyledi. Ancak Rus basını, Moskova’nın S-400’ler için acele etmeyeceğini yazdı.
‘ULUSAL KARAR’
Stoltenberg Reuters ile söyleşisinde, S-400 girişiminin NATO’dan ayrışma anlamına gelmediğini söyleyip, Türkiye’nin İtalya ve Fransa ile de hava savunma sistemleri için görüştüğüne dikkat çekti. Bunun egemen bir ülkenin kararı olduğunu ve konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile eylül ayında görüştüğünü belirten Stoltenberg, “Türkiye’den S-400’leri NATO savunma sistemine entegre etmek yönünde bir talep gelmedi. Eylül ayında Erdoğan’la yaptığım görüşmede, farklı ülkelerin edinmek istediği kapasitelerin ulusal kararlar olduğunu söyledim” dedi.
STOLTENBERG: ERDOĞAN GÜVENCE VERDİ
Stoltenberg, Erdoğan dahil üst düzey Türkiyeli yetkililerin kendisiyle görüşmelerinde Ankara’nın NATO’nun güçlü bir müttefiki olmaya devam ettiğini söylediğini aktardı. NATO Genel Sekreteri, Ankara’nın S-400 alma gerekçeleri konusunda 29 üyeli NATO’ya brifing vermeye hazır olduğunu da açıkladı.
‘FRANSA VE İTALYA İLE DE GÖRÜŞÜYOR’
Stoltenberg söyleşide, Türkiye’nin benzer sistemler için Fransa ve İtalya ile de görüştüğünü, NATO’nun bunu memnuniyetle karşıladığını belirtti. NATO genel Sekreteri, “Erdoğan bana, S-400’lere ek olarak hava savunma sistemlerinin alımı için Türkiye’nin Fransa ve İtalya ile de diyalog halinde olduğunu söyledi” dedi. Savunma Bakanı Fikri Işık temmuz ayında,’ Türkiye’nin kendi hava ve füze savunma sisteminin geliştirilmesi projesi kapsamında Türk, Fransız ve İtalyan şirketleri arasında ilk mutabakatın imzalandığını’ açıklamıştı.
‘RUS İSTİHBARATI TEKNOLOJİ TRANSFERİNE KARŞI’
Öte yandan, S-400’lere dair muamma sürüyor. Erdoğan’ın ‘Kapora verdik’ açıklamasına rağmen, Rusya’nın Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi teknolojisinin transfer edilmesi için anlaşmakta aceleci davranmayacağı iddia edildi. Rus gazetesi Kommersant haberinde, teknoloji transferinin Türkiye’nin üretim gücünün olmadığına dikkat çekti. Gazetenin kaynakları, NATO müttefiki Türkiye’yle bu sistemlerin iç düzeneğini öğreneceği şekilde işbirliği yapılmasına ‘Rus istihbarat servisleri sert bir biçimde karşı çıktığını’ da belirtti.
‘ÖYLECE KURULMUŞ BİR TESİS İŞE YARAMAZ’
Sputnik’in haberine göre, Rus devlet savunma sanayisi şirketi Rostec’in genel direktörü Sergey Çemezov bir açıklamasında, Türkiye’ye S-400 sistemi için teknoloji transferi ihtimaline ilişkin olarak,“Burada çok ciddi teknolojilerden bahsediyoruz: Bu teknolojinin sahada üretilmesi için öylece bir tesis kuramazsınız. Zira bunun için nitelikli kadrolarınız, teknoloji okulunuz olmalı. Bunlar için de birkaç on yıl gerekebilir” demişti. (Dış Haberler)