AB Bakanları Türkiye konusunda ikiye bölündü. Ancak bakanlar Türkiye'de hukuksuzlukların arttığına dönük tartışmalarda ortaklaştı.
AB Dışişleri Bakanları toplantısında üye ülkeler Türkiye konusunda ikiye bölündü. Alman Bakan Gabriel, müzakerelerin kesilmesini isteyen ülkeleri popülizmle suçlayarak müzakerelerin devamından yana tavır koydu. Avusturya ve Lüksemburg bakanları, müzakerelerin kesilmesinden yana görüş bildirdi. Ancak bakanlar Türkiye’de hukuksuzluğun arttığına dönük tartışmalarda ortaklaştı.
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Türkiye’deki anayasa referandumu sonuçlarının AB ile üyelik müzakerelerine etkisini görüşmek üzere Malta’nın başkenti Valletta’da bir araya geldi. Türkiye ile AB ile üyelik müzakerelerinin kesilip kesilmemesi konusu bakanlar arasında hararetli tartışmalara sahne oldu. AB dışişleri bakanları toplantısında Avusturya ve Lüksemburg bakanları, müzakerelerin kesilmesinden yana görüş bildirdi.
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Brüksel’in Ankara ile sürekli temas halinde olması gerektiğini ancak Türkiye’nin AB üyeliğinin söz konusu olamayacağını belirtti.
Kurz, anayasa değişikliği referandumunun AB’de birçok kesim tarafından kırmızı çizginin aşılması ve Türkiye’nin AB’den uzaklaşmaya devam etmesi olarak görüldüğünü vurguladı.
Kurz’a destek veren Lüksemburglu mevkidaşı Jean Asselborn da 16 Nisan referandumu ile “Eski demokratik Türkiye’nin öldüğünü” söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türkiye’nin Rusya’ya yakınlaşma yönünde adım atmasının AB’nin çıkarına olmadığını savundu. Türkiye’nin 1980 darbesi sonrasındaki yıllarda da NATO’dan çıkarılmadığına dikkat çeken Gabriel, “Neden şimdi Türkiye’yi Rusya’ya yakınlaştırma yönünde bir atalım?” diye konuştu.
Alman Bakan Avusturyalı mevkidaşına “Ülkesinde alkış alma kaygısı ile Türkiye ile müzakerelerin kesilmesi gerektiğini savunanlar, sonuçta Türkiye’de hiçbir şeyin değişmesini sağlayamayacak ve orada yaşayanlara yardımcı da olamayacak” diyerek çıkıştı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da mülteci krizi ve terörle mücadelede iş birliği nedeniyle NATO üyesi Türkiye ile müzakerelerin devam etmesi gerektiğini savundu. Fransız Bakan, Avrupa’nın daha ziyade hukuk devleti ve diğer AB değerlerine saygı konusunda Türkiye’ye yönelik uyarılarında ısrarcı olması gerektiğini söyledi. Macar Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin başarısız olması halinde Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasının tehlikeye gireceği ve yüz binlerce mültecinin Avrupa’ya akın edeceği uyarısında bulundu.