Diş teknisyenleri, meslek hastalıkları kadar mesleki düzenlemelerle mücadele etmeye çalışıyor.
Yargı kararı ile yardımcı personel belgeleri iptal edilen binlerce diş teknisyeni işsiz kalmakla karşı karşıya. Diş Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Cihan Köseoğlu, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığına oluşacak mağduriyetler karşısında yeni düzenleme yapma çağrısında bulundu.
Diş teknisyenleri, meslek hastalıkları kadar mesleki düzenlemelerle mücadele etmeye çalışıyor. Açılan bir dava sonucunda, Danıştay 15. Dairesinin verdiği kararla Diş Laboratuvar Yönetmeliği’ne ek bir yönetmelikle eklenen ‘yardımcı personel’ ibaresi kaldırıldı. Verilen karar, sadece İzmir’de bin dolayında, ülke genelinde ise binlerce diş teknisyeninin işsiz kalmasına sebep olacak.
Diş teknisyenliği için eleman daha öncelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çıraklık eğitim merkezleri üzerinden yetiştiriliyordu. Mesleğe genç yaşında atölyede başlayan çırak, 18 yaşına geldiğinde, 4 sene çıraklık merkezinde eğitim aldıktan sonra kalfalık belgesi alıyordu. Meslekte 3 yıl sigortalı çalıştıktan sonra ise ustalık belgesine sahip oluyordu. Ustalık belgesi, teknisyen olmasını sağlıyordu.
Daha sonra yapılan düzenleme ile diş teknisyenliği bölümü, Sağlık Bakanlığına devredildi. Sağlık Bakanlığına devrinden sonra elinde kalfalık belgesi olanlar 8 ay bir kursa tabi tutuldu ve arkasından girdikleri sınavla teknisyen belgesi verildi. Ancak meslekteki kayıt dışı çalışmanın yoğunluğundan kaynaklı elinde kalfalık ya da ustalık belgesi olmayanların oranları da yüksek. Sigortasız çalışanlar bu eğitimi alamadı. Bu durumda olan diş laboratuvarları çalışanları için açılan kurslarla ‘yardımcı personel’ belgesi verildi. Ancak, yüksek okul mezunu iki diş teknisyeninin açtığı dava sonucu bu belgeler iptal edildi. Yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece bundan sonra sadece iki yıllık sağlık meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerinden mezun olanlar sadece sektörde çalışabilecek.
Konuyla ilgili konuştuğumuz İzmir Diş Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Cihan Köseoğlu, Türkiye genelinde diş laboratuvarlarında çalışanlarının yüzde 80’inin belgesiz olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığına ve Çalışma Bakanlığına çağrıda bulundu: “Oluşulabilecek mağduriyetlerin önüne geçmek için acilen düzenleme yapılmalı. Bir kereye mahsus bu belgesiz beş yılı geçmiş sigortalı çalışanlar, bir kursa tabi tutularak onlara bir belge verilebilir. Çalışma Bakanlığında şu anda bir komisyon kurulma aşamasında. Orada bu sorunlar görüşülecek. Mesleğin önü karanlık durumda.”