Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi’nin 14-15 Kasım günlerinde Brüksel’de yapacağı toplantıda Türkiye ağırlıklı bir konuyu oluşturacak.
Dışişleri Bakanları düzeyindeki Dışişleri Konseyinin iki günlük toplantının yarın sabah oturumu, Türkiye’deki son gelişmelere ilişkin görüş alışverişi ile başlayacak. OHAL uygulamaları ve bu çerçevede darbe girişimi sonrası ihraçlarla gözaltılar ile HPD’li milletvekilleri ve gazetecilerin tutuklanmasının ele alınması ve bu konularda Ankara'ya eleştirilerin yöneltilmesi bekleniyor.
Bu çerçevede Avrupa Komisyonunun geçen hafta yayımladığı yıllık İlerleme Raporu da gündeme gelecek. Komisyon, raporunda Türkiye’ye ifade özgürlüğü ve hukuk üstünlüğü gibi alanlara ilişkin sert eleştirilerde bulunuyor.
Oturum sırasında bazı bakanların daha önce dile getirdikleri Türkiye ile katılım müzakerelerinin askıya alınması veya yaptırımların uygulanması gibi talepleri dile getirip getirmeyeceklerinin merakla bekleniyor. Ancak böyle bir durumda bakanların çoğunun müzakerelerin sürmesinden yana bir tavır takınacakları sanılıyor.
AB Bakanları, Türkiye-AB mülteci anlaşmasının uygulaması ve mutabakatın kapsamındaki Türk vatandaşlarına vize muafiyeti Türkiye oturumunda görüşülmesine kesin gözüyle bakılan konular arasında bulunuyor.
Yarınki oturumda öncesi AB Bakanları, yarın başlayacak iki günlük toplantılar öncesi bu akşam gayrı resmi bir yemekte bir araya gelecek.
AB Konseyi’nden verilen bilgiye göre, AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin daveti üzerine gerçekleşecek akşam yemeğinde Donald Trump’un zaferi ve Trump Yönetimi döneminde AB-ABD ilişkilerini “ilerletme yolu”na ilişkin görüş alışverişinde bulunulacak.
AB Bakanları, toplantılarında Doğu Ortaklık üyesi altı ülke olan Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Moldova ve Belarus ile mevcut ikili ve çok taraflı ilişkileri değerlendirecek ve sonraki Doğu Ortaklık Zirvesi’ne yönelik olarak 2017 yılına ilişkin hedefleri belirleyecek.
Ukrayna’daki durumun, Gürcistan’daki son seçimler ve Azerbaycan ve Ermenistan ile yeni anlaşmaların gibi konular üzerinde durulacak oturumdan sonra Bakanlar, öğle yemeği sırasında Suriye’deki gelişmeler de görüşecek. Yemek sırasında Bakanlar, Mogheri’nin Suriye meselesinin “kilit oyuncuları”na uzanmaya yönelik son çabalarına odaklanacak. Oturumda Irak ve Libya’daki gelişmeler de değerlendirilecek.
Yarın son olarak AB Dışişleri ve Savunma Bakanları ortak bir oturum gerçekleştirilecek. Toplantıda Bakanlar, AB küresel stratejisinin kapsamında güvenlik ve savunma planının uygulamasına odaklanacak.
Konsey’in 15 Kasım toplantılarında ise Avrupa savunması, AB-NATO işbirliği, AB Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası operasyonları gibi konular ele alınacak.
AB-NATO işbirliğinin görüşüleceği oturumun bir bölümüne NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katılacak. (ANKA)