DEP eski milletvekili Orhan Doğan, yaşamını yitirişinin 9’uncu yılında Cizre’de mezarı başında anıldı. Ailesi, dostları ve Kürt siyasetçilerin katıldığı anmaya, Doğan’ın mücadelesinin büyütülme sözü verdi.
Kürt siyasetçi Orhan Doğan ölümünün 9’uncu yılında Şırnak’ın Cizre ilçesindeki mezarı başında anıldı.
Anmaya, Doğan’ın ailesi ve dostlarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.
Duaların okunduğu anmada konuşan Doğan’ın kızı Ayşegül Doğan, babasının verdiği mücadele ile sadece kendi ailesinin ferdi olmaktan çıktığını, tüm Kürt halkının aile ferdi haline geldiğini söyledi.
Doğan, babasının en büyük arzusunun barış olduğunu ve bunun için mücadele edeceklerini söyledi.
HDP Milletvekili Ferhat Encü de, Orhan Doğan gibi çok fazla mücadele insanının içinde bulunduğumuz dönemde yaşamını yitirdiğini dile getirdi.
Cizre’deki yasak ve operasyonlara da dikkati çeken Encü, bu süreçte Orhan Doğan’ın memleketinin yakılıp yıkıldığını söyledi.
Encü, “Doğan tarihe önemli bir sayfa bıraktı. Özgür bir hayat ve barış içinde bir yaşam için mücadele etti Orhan Doğan. Biz de onun huzurunda söz veriyoruz; onun mücadelesini biz yürüteceğiz” dedi.
Anma etkinliğinin ardından Doğan’ın mezarlığına karanfiller bırakıldı.
Orhan Doğan, 25 Temmuz 1955 yılında Mardin’in Derik ilçesinde doğdu. İlkokulu Kızıltepe’de, diğerlerini de babası Yusuf Doğan’ın mesleği ve sürgünleri nedeniyle değişik illerde sürdürdü.
Üniversite yıllarında Dev-Genç’e sempati duydu, etkinliklerine katıldı. İlk eylemi Deniz Gezmiş’lerin idamına tepkiydi.
Darbe ve sıkıyönetim yıllarında yasaklar, gözaltılar, baskılar, ihlaller sürerken 1980 yılında avukat olarak Cizre’ye döndü.
Türkiye’nin yakın tarihine bir insanlık suçu ve ayıbı olarak geçen köylülere “dışkı yedirme” olayını dünya gündemine taşıdı.
Birçok kez evi tarandı, evi ve arabası bombalandı. Suikast girişimlerine maruz kaldı ama o insan hakları mücadelesine devam etti.
1989’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Cizre Şubesi’ni kurdu. Ardından İHD Şırnak Başkanlığı’nı yaptı.
Kürt sorunun çözümü için düşünsel ve siyasal arayışlara yöneldi.
1991 yılında Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listelerinden Şırnak Milletvekili olarak Meclis’e girdi. Siyasi hayatına daha sonra Demokrasi Partisi (DEP)’nde devam etti.
2 Mart 1994 günü Meclis kapısından çıkarken gözaltına alındı, 15 yıla mahkum edildi. 10 yıldan fazla Ulucanlar’da tutuklu kaldı. 2004’te tahliye edildi.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile Barış Meclisi’in kuruluşuna öncülük etti.
Doğan, Doğubayazıt Kültür Sanat Festivali’nde son sözlerini söyledikten sonra kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.